Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Konsten att behålla motivationen när det snålas med feedback

Omställningen till distansarbete innebär i många fall att den normal återkopplingen från chefer och kolleger uteblir. Det kan ha förödande effekter på motivationen om man inte ser upp. Men det finns strategier för att motivera sig själv och undvika mentala fällor.

På kontoren blir man hela tiden bedömd, både personligen genom social interaktion, och professionell genom kommentarer på arbetsinsatsen från chefer och medarbetare. Men hur går det när man arbetar hemma?

För även om många arbetsledare nu övat upp rutiner för att ge feedback är det ändå inte samma sak. Det kan påverka både humöret och arbetsprestationen. I en krönika i Harvard Business Review ger Deborah Grayson Riegel tre råd för självmotivering.

Håll glöden vid liv
Måla inte fan på väggen
Varför svarar ingen på mejlet? Var rapporten jag skickade bara strunt? Håller jag på att få sparken? Utan normal feedback kan tankarna lätt skena iväg. Med tre steg kan man motverka fanpåväggenmålningen:
  • Börja med att notera att du fastnat i en negativ tankegång och att inget gott kan komma ur det.
  • Påminn dig själva om att även om ditt skräckscenario blir verklighet, så har du verktyg att hantera det. Gör en lista med dina starka sidor och egenskaper som du kan använda om det värsta skulle inträffa.
  • Fundera över om det kanske ligger något i din farhåga. Hittar du något, så gör en konkret plan för att motverka det. Annars släpp det.

Elva sätt att misslyckas som ledare

Tänk dig beröm
Även om du saknar beröm eller annan feedback, så kan du ändå tänka dig vad andra tycker om ditt jobb. Skriv ned fem personer du vet uppskattar det du gör och vad hur de skulle beskriva dina goda sidor.

Ge beröm till andra
Lägg lite tid på att tänka ut en positiv kommentar till en kollega. Det ökar dina chanser att få en motkommentar.

Konsten att bli sedd av chefen
En mer direkt strategi är annars att boka ett möte med chefen för att få feedback.

Deborah Grayson Riegel är föredragshållare, talarcoach och författare, och har undervisat på Wharton Business School, Columbia Business School och Duke Corporate Education.

Hennes text i sin helhet kan läsas här.

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se