Konst snarare än roliga strumpor ska utveckla framtidens ledare
Bildning och empati är ledord när morgondagens ledare utbildas på Handelshögskolan i Stockholm. Det finns en föreställning i världen om att svenska affärsmän är stentråkiga att umgås med, då de bara kan diskutera sport och affärer. Vill man festa till det och vara roligast på kontoret har man färgade strumpor. Oavsett om det stämmer eller ej, arbetas det nu för fullt med att fördjupa den kulturella basen hos framtidens ledande affärsmän.
Osäker start för nya studenter
För ett par år sedan startade Handelshögskolan i Stockholm projektet Art Initiative. Med konst och litteratur skulle studenternas sinnen vidgas och fyllas av en bredare bildning än den rent ekonomiska. Projektet fick snart en fastare form, och i våras tillsattes Tinni Rappe som skolans första Art and Literature Manager. Hon är bland annat ansvarig för skolans växande samling av samtida konst.

– Vi sprider konst över hela skolan, så att studenterna lever i konst. I atriet, själva hjärtat i skolan, finns en stor skärm som visar videoinstallationer, och vi bjuder regelbundet in internationella konstnärer till våra Art Talks, säger Tinni Rappe.
Målet är att forma morgondagens ledare så att de får en ökad förståelse för den kultur de själva lever i, men även kunskap och empati för att förstå andras.
– En ny typ av ledare med empati för människor, samhället och klimatet.
Positiv effekter
Konstinitiativet är ett led i att ändra bilden av Handelshögskolan som en skola i samklang med tiden och locka nya typer av studenter.
– Både arbetet med hållbarhet, och Art Initiative har lockat en ny typ av mer värderingsdrivna studenter till skolan.
Konsten används även som delar i ekonomiutbildningen, och till exempel illustrera ledarskap eller maktstrukturer. Och med nya idéer kommer nya frågor och diskussioner.
Empati – en trend för framtiden
– Vi ser gärna konst som ett intellektuellt klipulver, säger Tinni Rappe.
Samlingen växer med donationer
Skolan köper själv inte in konst, utan konstsamling utökas i nära samarbete med olika donatorer. Och intresset är stort även utanför skolan, till exempel syns ofta näringslivsföreträdare smyga in på skolans Art Talks, som är öppna för alla och alltid fullsatta.
– Vår konstsamling är öppen för alla som vill se den, säger Tinni Rappe. Hör av er för en guidad tur.
Mer om Art Initiative och kontaktuppgifter för intresserade finns här.
Annons: