Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
hand med blå skyddshandske i plast med tejp där det står stoppa coronoavirus

Kommunalanställda kan bli avstängda för att förhindra corona

Coronaviruset får nu arbetsrättsliga effekter. Kommunala arbetsgivare har tillfälligt rätt att stänga av medarbetare för att förhindra spridning av coronaviruset. Avstängningar kan ske utan överläggningar med facken.

Fackliga organisationer har nu kommit överens med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt Sobona (Kommunala företagens arbetsgivarorganisation) om att tillfälligt göra ett undantag från överläggningsskyldigheten vid avstängning. Syftet är att arbetsgivaren ska kunna agera snabbt och inte behöva avvakta att få till en kontakt med facket.

Detta gäller för dig som behöver vobba

Rödhårig kvinna med pagefrisyr pratar om cononaviruset
Lena Emanuelsson.

– Vi befinner ju oss i en speciell situation där det gäller att göra en avvägning mellan våra medlemmars intressen och omsorgen för människor i omgivningen. Om något frågetecken ändå skulle uppstå så har vi ju alltid möjlighet att kontakta arbetsgivaren i efterhand för att reda ut situationen, kommenterar Lena Emanuelsson, förhandlingschef på Akavia.

Regeringen slopar karensdagen tillfälligt

Den normala regeln är att arbetsgivaren måste överlägga med den berörda medarbetarens fackliga representant innan en avstängning sker. Men under tiden som den tillfälliga överenskommelsen gäller, fram till och med slutet av augusti, så gäller inte regeln.

En medarbetare som blir avstängd från jobbet behåller sin lön. Arbetsgivaren ska också meddela hur länge avstängningen gäller, som mest kan den gälla upp till 30 dagar. Under avstängningen ska medarbetaren stå till förfogande och helst arbeta på distans.

– Många inom den kommunala sektorn har ju arbetsuppgifter som inte kan skötas på distans, men om man har möjlighet så är det ju fullt rimligt att man distansarbetar, med hjälp av de tekniska verktygen, säger Lena Emanuelsson.

Verktygen som underlättar distansarbete


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

 

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se