Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
David Norell i sitt rätta element. Foto: Jessica Segerberg.

Klättringen en livsstil för civilekonomen David Norell

Du börjar inte klättra, du slutar efter att ha klättrat på möbler, på föräldrar och i träd. Civilekonomen David Norell återupptäckte klättringen i mitten på 1990-talet och för honom är det en livsstil.

Det är skillnad på klättring och klättring. Många sportklättrar utomhus på permanenta borrbultar där många snabbt ska kunna ta sig upp. David Norell beskriver sig som en traditionell klättrare, det innebär att han sätter i och tar ur säkringarna för att ta sig upp.

David Norell.

– Jag är inte ute efter att ta mig upp så fort som möjligt. För mig är klättringen en utmaning.

Där i ligger att känna utrustningen och berget, väga vilka risker han vågar ta utifrån mental och fysisk dagsform och bergets förutsättningar just den dagen.

– Klättring kräver fokus, du måste lämna gårdagen och inte se morgondagen. Du kan bara vara där på berget och lita på dina egna beslut.

Läs även: I naturen klär man av sig titlarna

Det är just lugnet som lockar David Norell. Samtidigt kittlar äventyret.

– Klättring är starkt fokus, euforiskt lyckorus och ett äventyr. Få saker slår att nå dagens mål, slå upp en kopp kaffe, se ut över havet och i solnedgången se tumlare och sälar som leker. Där känner jag sammanhanget med naturen och med den jag klättrar.

Klättringen är en livsstil som ledde till att han och en vän startade Klätterservice för tio år sedan. Bolaget har vuxit till 40 personer som klättrar på svåråtkomliga fasader för att renovera dem. Nu har han dragit igång den egna firman David Norell AB.

– Som företagare har jag nytta av min civilekonomutbildning med ledarskapsteorier, ekonomiskt kunnande och företagsutveckling.

Läs även: Rätt till tjänstledigt för att starta eget?

Men att klättra privat på bergvägg och professionellt är två skilda saker, menar David Norell.

– När man jobbar ska man absolut inte utsättas för risker, det är en helt annan sak än att klättra på en bergvägg.

David Norell

Ålder: 40
Bor: Stockholm.
Familj: Fru och två barn.
Gör: Egenföretagare, utbildar och examinerar inom industriell klättring och gör konsultuppdrag inom arbete på hög höjd.
Bakgrund: Ettårig friluftsutbildning, civilekonomprogrammet vid Lunds universitet, service management med en master i turism, trainee på bank. Grundat och tills nyligen drivit Klätterservice.
Kuriosa: Är gympaledare på Friskis & Svettis.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se