Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Man i vit skjorta uttrycker frustration inför Brexit

Klarar du en hård brexit?

Turerna kring Storbritanniens utträde ur EU pågår för fullt och det finns många oklarheter. Blir det den 31 oktober som den nuvarande premiärministern vill? Eller kommer oppositionen att få igenom en senareläggning och nya förhandlingar? Vad som däremot är klart är att om britterna lämnar EU utan ett avtal är det klokt att vara förberedd.

En avtalslös Brexit innebär att gränsen till Storbritannien stängs över en natt vilket kommer att påverka rörligheten av varor och tjänster till och från Storbritannien. Det är därför hög tid för dig som gör affärer med Storbritannien att förbereda sig för brexit. Det skriver PWC på sin skatteblogg Tax matters.

Läs mer: Många frågetecken inför Brexit

Blir det en avtalslös brexit den 31 oktober är det därför hög tid att se över rutinerna kring handeln med Storbritannien.

PWC har listat några områden som kan berörs om som de som därför de som handlar med Storbritanninen bör ha en plan för:

  • Import/export – vem har ansvar för att att sköta hanteringen? Ni eller er affärspartner i Storbritannien? Kan ert affärssystem få fram all nödvändig information för att fullgöra import/exportformaliteter?
  • Leveranser – kan era affärspartners utföra leveranser efter brexit i enlighet med överenskomna tidplaner? Brexit kommer att innebära att varorna måste passera tullen och gå igenom ett tullförfarande, vilket kommer att ta tid.
  • Beredskapslager – behöver ni eller er affärspartner ett beredskapslager för att minimera eventuella problem med produkttillgänglighet?
  • Economic Operator Registration and Identification – har er affärspartner ett EORI-nummer? Detta är nödvändigt för att skicka produkter mellan Storbritannien och EU efter brexit.

Läs också: Finans förlorare på hård Brexit 

  • Ursprungsintyg – har ni undersökt om förutsättningarna för att utfärda ursprungsintyg förändras efter brexit? Om ni exempelvis exporterar varor med insatsvaror från Storbritannien kan det innebära att det inte längre är möjligt att utfärda ursprungsintyg när varan sedan exporteras från Sverige till ett land utanför EU.

Läs även: Fortsatt god arbetsmarknad för ekonomer 


Bli medlem

Söker du nytt jobb?  Du som medlem har tillgång till allt från cv-hjälp till karriärrådgivning.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se