Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Kortklippt brunhårig kvinna i mönstrad blus pratar om karriärväxling
Marika King. Foto: Lars Trangius.

Karriärväxling med toppar och dalar

Civilekonom, högpresterande konsult, sjukskriven för stress, hjälparbetare och skribent. Marika Kings har vågat karriärväxla flera gånger. Idag är hon vd för en livsmedels-inkubator och har glädje av alla sina erfarenheter i yrkeslivet.

Marika King är vd för finska Pauligs livsmedels-inkubator PINC och idag trivs hon som fisken i vattnet. 

— Det här är första jobbet där alla mina erfarenheter från yrkeslivet är fullt integrerade. Jag älskar att bygga bolag, utveckla människor och har alltid drivits av en vilja att göra skillnad och skapa mening.

Men början på karriären var allt annat än spikrak, efter studierna blev Marika King högpresterande McKinsey-konsult. Fokus låg på yttre prestation, pengar och status. En karriär som ledde rakt in i betongväggen. Marika King sjukskrevs på grund av stress, ”sjukskrivningen var det bästa som kunde hända mig. Jag tvingades möta mig själv, mina innersta värderingar och behov.”

Utveckla självmedkänsla

Den ofrivilliga pausen i karriären ledde till en volontärinsats i Tanzania och Ghana. Väl hemma igen skrev hon en roman och höll föreläsningar. Att följa sitt hjärta har sedan dess varit en ledstjärna, de inre värderingarna är kompassen som visar riktningen. 

— Vår komplexa omvärld kräver ett autentiskt ledarskap som styrs av en vilja att ge människor möjligheter att utvecklas hela yrkeslivet och på olika sätt. Det handlar också om att våga rekrytera mindre fyrkantigt, ja, att premiera egenskaper framför erfarenheter. 

På intervju med rekryteringsrobot

Marika King betonar samtidigt att det är en stor utmaning för arbetsmarknadens parter att bejaka ökad rörlighet. Ett modernt yrkesliv kan ju rymma allt från sjukskrivning till kompetensutveckling och karriärväxling.

Vad kan jag göra själv?

— Ge dig tid för att lära känna dina olika behov. Fråga dig vad vill du göra och varför? Bejaka ett långsiktigt perspektiv, det finns tid. Ta ett steg i taget för att möta dina behov. Allt behöver inte hända på en gång. Se gärna din karriär som en resa där det ena leder till det andra. 

Hon vill lösa framtidens utmaning


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

Marika King, 49

Bor: I Stockholm.
Familj: Man och två söner.
Bakgrund: Utbildad civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm, inriktning företagsekonomi. Författare till romanen Supernova, föreläsare, vd för PINC.
Om fackförbund: De kan vara ovärderliga, framförallt om man hamnar hos en dålig arbetsgivare.

Mer från: , , , ,

Mer på civilekonomen.se