Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
kvinna hatt pool hur leder man en organisation samtidigt som man försöker koppla av på semestern sol chef ledig

Kan en chef ta semester?

Hur leder man en organisation samtidigt som man försöker koppla av på semestern? En ekvation många chefer brottas med så här års. Inte helt lätt, men det finns både kortsiktiga och långsiktiga strategier för att klara sig genom ledigheten utan att behöva en ny semester när man är tillbaka.

Ledarskapsutvecklaren Anna Cosic upptäckte tidigt i sin karriär två inställningar till ledarskap: att vara närvarande och styra processerna, eller att skapa en självgående organisation. Så här i semestertider är det nog många som föredrar den senare strategin.

Läs också: Så lyckas du i chefsrollen

– Att vara chef är en sak, att vara ledare än en annan, säger Neil Patel, vd, entreprenör och ledarskapsutvecklare. Han är också inne på att man som ledare inte bör vara nödvändigt för den dagliga verksamheten, utan fokusera på att utveckla organisationen, ge feedback, stå upp för personalen vid konflikter och få medarbetarna att känna sig viktiga.

– Att anställda är ute efter ditt jobb är inget hot, utan något som bör uppmuntras, säger Neil Patel på sin blogg.

Läs också: Så byter du till dig flera lediga dagar

Men hur gör man då för att våga släppa allt under semestern, utan att någon annan tagit över ditt jobb eller att hela företaget är i kaos? Här är några saker att tänka på:

Konsten att vara chef på semester

Viktigast är naturligtvis att ha ett team som fungerar utan daglig översyn. Med tydliga mål och ansvarsfördelning klarar sig teamet själv. Gillar man att detaljstyra arbetet blir semestern en utmaning både för dig och din personal.

Vänj teamet vid att du är borta ibland. Om du alltid är tillgänglig, får aldrig teamet lära sig att agera själv. Här kan det behövas övning och gradvis tillvänjning. Börja med att ha några tider på dagen då de inte får störa. Utöka till kvällar helger eller vad som fungerar bäst i din organisation.

Förbered teamet på att du kommer att vara oanträffbar.  Du kan till exempel säga ”Jag ska på semester nästa vecka för att ladda batterierna och komma tillbaka med ny energi. Jag svarar på akut epost en gång om dagen klockan 15.00, resten när jag är tillbaka. Ring om det är kris, annars är jag tacksam om ni respekterar min ledighet.”

Håll det du lovat. Svara inte på alla meddelanden hela tiden. Om någon ringer och det inte är akut, avbryt samtalet och säg att ni tar det när du är tillbaka. Hör inte av dig själv för att kolla upp saker. Bryter du mot dina egna regler kommer medarbetarna också att göra det.

Anna Cosic, ledarskapsutvecklare och bloggare.

Läs också: Jobb i kommunen ger möjlighet till balans

Gör som stora ledare

Uppmuntra medarbetare att tänka som ägare. De gör att de känner sig mer delaktiga och tar ett större ansvar och ser sin roll i ett större perspektiv. Ett bra sätt är att faktiskt göra dem till delägare.

Ge regelbunden feedback. Även om det kan vara olustigt att ge negativ feedback visar undersökningar att de flesta vill veta vad som går mindre bra. Intressera dig för medarbetarnas karriärmål och försök bli deras förstahandsval för alla karriärdiskussioner.

Var rak och ärlig i din kommunikation, även om det är kostsamt på kort sikt. Förtroendet för dig och företaget är viktigare på lång sikt.

En kreativ organisation får inte vara rädd för misslyckanden, utan bör se dem som en naturlig del i utvecklingsprocessen.

Lyssna på synpunkter och kritik från medarbetarna.  Erkänn dina misstag. Var inte rädd för framgångsrika medarbetare som är ute efter ditt jobb – uppmuntra dem istället.

Neil Patel, vd Neil Patel Digital

Läs också: Den moderna chefen – så lyckas du med ledarskapet 

 

 


Bli medlem

Är du chef och behöver stöd i någon form? Som medlem har du bland annat tillgång till information kring både lönesättning, cv-granskning och hjälp vid rekrytering. 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se