Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Kostymklädd man i 30-årsåldern sysslar med sin elcykel.

Jobbförmåner 2.0 – gör skillnad

Vad sägs om elcykel, ögonoperation eller privat sjukförsäkring? Jobbförmåner 2.0 gör skillnad, på riktigt. Allt fler anställda vill göra egna val bland förmåner som underlättar vardagen.

Konkurrensen om kompetenta medarbetare har ökat på arbetsmarknaden. Numera räcker det inte ”bara” med hög lön och vanliga jobbförmåner. IT-tjänsteföretaget CGI ger alla sina 3500 anställda, i Sverige, ett medlemserbjudande som skapats för att underlätta livspusslet. Förmånspaketet rymmer kollektivavtal, friskvård, personalbil, elcykel, privat sjukförsäkring samt möjlighet att köpa aktier i företaget.   

Leende blod medelålders kvinna med lugg.
Maria Lavas

– Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare och genom att vi erbjuder kollektivavtal signalerar vi seriositet. Det är bara ett av tio startup bolag inom techbranschen som har kollektivavtal, säger Maria Lavas, Total Compensation Manager på CGI.

Läs mer: Förmåner som underlättar livspusslet

Attraktiva jobbförmåner är ett effektivt sätt att stärka företagets varumärke, även kallat employer branding. Ett generöst och lättbegripligt förmånspaket visar att arbetsgivaren bryr sig, ”din hälsa är viktig för dig – och därmed för oss”.

Mörkhårig kortklippt och slätrakad leende man i 50-årsåldern.
Niclas Jernberg, foto: Sara Arnald

– Det handlar om att skapa mervärden som de anställda verkligen vill ha. Förmånerna ska betyda något. De anställda vill även kunna göra egna val och slippa krångel, berättar Niclas Jernberg, VD på ActiWay.

Företaget skräddarsyr ekonomiskt förmånliga hälsoförmåner för sina kunder och deras anställda. Några starka förmåns-trender är konditions- och styrketräning, massage och förebyggande behandlingar samt privat sjukvård. 

”– Arbetsgivarens roll är att stötta medarbetarnas val samt ge ekonomiska förutsättningar för olika förmåner. Jag tycker att man ska erbjuda ett generöst friskvårdsbidrag, med en friskvårdspolicy på rätt nivå så använder fler medarbetare förmånen.”

Idag är friskvården avdragsgill upp till 5 000 kronor för arbetsgivaren och rymmer allt från yoga till golf. 

– Friskvårdsförmånerna uppskattas men det som gör oss unika är att alla medlemmar (anställda) kan förvärva aktier i bolaget och CGI matchar bidraget krona för krona upp till ett fastställt maximibelopp. Det är vi mycket stolta över!, säger Maria Lavas, som hela tiden strävar efter att finslipa CGI:s förmånspaket.

Läs även: Därför du ska prata lön snabbt

Hon skulle gärna se förbättringar vad gäller skattereglerna för sjukvårdsförsäkringar och pensionssparande som börjar tidigt i yrkeslivet. För CGI:s del tittar Maria Lavas nu allt mer på hållbara förmåner som följer FN:s klimatmål,  som ett sätt att attrahera yngre. Det kan till exempel vara att erbjuda pensionssparande i hållbara fonder eller samarbeten med organisationer med volontärverksamhet. Jobbförmåner 3.0 kommer att handla om att göra skillnad – på ett djupare plan än att ha tillgång till en exklusiv tjänstebil. 

Läs om: Enskilda överenskommelser på Civilekonomerna

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se