Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Christina Rapp Lundahl. Foto:Gustav Gräll

Jobb i kommun ger möjlighet till balans

Hon vill bidra till samhället och drivs av att maximera nyttan av varje skattekrona. Som kommundirektör kan Christina Rapp Lundahl ägna sig åt just detta.

Christina Rapp Lundahl är sedan 2015 kommundirektör i Järfälla, en kommun med drygt 76 000 invånare. Hon ansvarar för en tjänste-
mannaorganisation med 4 500 anställda, vars uppgift är att genomföra de politiskt fattade besluten. Planering inför ett tunnelbanebygge, skolresultaten, kvaliteten på maten inom äldreomsorgen är några saker som hon engagerar sig i under en arbetsdag.

– Den enorma bredden av arbetsuppgifter och karriärmöjligheterna inom offentlig sektor har tilltalat mig. Man kan jobba inom en mängd olika områden, säger hon.

Läs också: Hon är Årets kommunalekonom

Sedan hon tog examen vid Handelshögskolan i Stockholm i slutet av 1980-talet har Christina Rapp Lundahl  bland annat jobbat på utrikesdepartementet, deltagit i statliga utredningar, haft ledande positioner inom Arbetsmarknadsverket, varit ekonomidirektör i Uppsala samt stadsdelsdirektör inom Stockholms stad.

– Samhällsansvaret och uppgiften att hitta smarta lösningar som är så bra som möjligt för så många som möjligt är spännande. Att vara i en politisk miljö innebär också en ytterligare dimension. Det är fascinerande när man förstår de politiska processerna, även om man som tjänsteman inte deltar direkt i dem.

I arbetet som kommundirektör har hon ständig nytta av sina teoretiska ekonomikunskaper. Dessa underlättar för att ställa relevanta frågor och upptäcka viktiga samband.

Läs också: Så hög är lönen för en kommunal vd

– En ekonomexamen är i sig en dörröppnare. Att kunna tala ekonomi är viktigt vid olika kontakter, till exempel med företag, säger Christina Rapp Lundahl.

Bilden av offentlig sektor som byråkratisk och långsam stämmer inte, menar Christina Rapp Lundahl. Hon säger att de politiska beslutsprocesserna tvärtom kan gå fort. Tjänstemännen, ofta ekonomer, kan också snabba på förloppen genom att effektivt arbeta fram underlag.

”Den här trögheten som det pratas om finns långt ifrån i alla kommuner.”

Christina Rapp Lindahl har just nu fullt upp, eftersom det händer mycket i Järfälla. Bland annat ska Barkarbystaden uppföras, ett nytt stadsdelsområde med tunnelbanestationer och tusentals arbetsplatser och bostäder. Hon säger att kommunen jobbar kontinuerligt för att utveckla varumärket som arbetsgivare och locka kvalificerade ekonomer till organisationen.

– En fördel med att jobba offentligt är möjligheterna till balans i livet. Man ska kunna ha ett spännande jobb, göra karriär och vara förälder samtidigt. Det är ingen som förväntar sig att man ska jobba 80 timmar per vecka år efter år. Men när man är på jobbet ska man vilja ge järnet, säger Christina Rapp Lundahl.

Läs också: Så lockas ekonomer till stat och kommun

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se