Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Justitiaprisets vinnare: ”Jämställd relation bästa karriärtipset”

I går korades två pristagare inom juristbranschen som utmärkt sig för sitt jämställdhetsarbete. ”Att leva i en jämställd relation är det bästa du kan göra för karriären” säger en av pristagarna.

Den här texten är hämtad ur Akavia Aspekt som är den tidning som ersätter Civilekonomen och Karriär. 

För fjärde året delas Justitiapriset ut till den affärsjuridiska advokatbyrå som arbetat bäst med jämställdhet. Och i år, liksom förra året, går priset till Cederquist.

”Min empatiska förståelse för brottsoffer har ökat”

– Vi är förstås glada och stolta över att vårt jämställdhetsarbete uppmärksammas, säger Tone Myhre-Jensen, Managing Partner på Cederquist. Det är fortsatt oerhört viktigt att aktivt arbeta mot och medvetandegöra exkluderande strukturer och jargonger och jag är glad att alla Cederquists medarbetare än en gång får uppmärksamhet för sitt aktiva arbeta i vardagen. För det är just det som jag tror är nyckeln till att åstadkomma en förändring.”

För andra året i rad delas även Årets Justitia ut till en person inom juridikbranschen som verkat för ökad jämställdhet. I år går priset till Ulrika Borg, delägare på Krim Advokatbyrå.

– Jämställdhetsarbetet går långsamt framåt, men när jag var yngre trodde jag att vi skulle ha kommit längre vid det här laget, säger Ulrika Borg.

Kritik mot nya antagningsregler för notarier

Att vara advokat är också att vara företagare, och många kvinnor drar sig för risken och arbetsbördan det innebär när de samtidigt står inför familjebildning.

– Män har lättare att ta steget, då de utgår från att någon annan täcker upp hemma om arbetet drar ut på tiden.

Kvinnor som är intresserade av brottsmål hamnar därför oftare på myndigheter, som åklagare eller domare.

–  Vill man arbeta som advokat fungerar det inte alltid att hämta på dagis eller vara hemma med sjuka barn. Min käpphäst och bästa råd till advokatkolleger är att se till att de lever i en jämställd relation.

Men även strukturer och invanda mönster i det dagliga arbetet i rätten kan behöva utmanas:

– Det finns till exempel en informell praxis att kvinnliga advokater oftare utses till målsägarbiträden till kvinnliga brottsoffer och manliga advokater utses till offentliga försvarare till män. Men det är  inget som säger att det skulle vara bättre.

Coronaskulden sätter press på rättsväsendet

Om Justitiapriset och Årets Justitia

Priset delas ut av en ideell stiftelse vars syfte är att öka jämställdheten inom advokatbranschen. Justitiapriset delas ut till den affärsjuridiska advokatbyrå som bäst jobbar med jämställdhet. Årets Justitia delas ut till en person som gjort betydande insatser för jämställdheten i juristbranschen. Personen behöver vara jurist eller juriststudent.

 

Motivering till årets mottagare av Justitiapriset

Juryn har särskilt fäst vikt vid att byrån var den som presterat bäst när det kommer till balans, dvs. hur könsfördelningen på byrån ser ut i allmänhet och bland delägare och styrelseledamöter i synnerhet. Därutöver har byrån ett särskilt system för föräldraledighet som uppmuntrar till ett mer likartat uttag av föräldraledigheten. Eftersom skillnaderna mellan män och kvinnor i såväl arbetslivet i stort som på advokatbyråer framför allt uppenbarar sig efter föräldraledighet har juryn ansett att denna typ av incitamentssystem som byrån har infört är positivt och föregår med gott exempel. Mot denna bakgrund har juryn kommit fram till att för andra året i rad kora Cederquist till vinnare av Justitiapriset 2020.

Jämställdheten ökar

Motivering till Årets Justitia

Årets Justitia är flitigt anlitad och någon att se upp till. Hon är inte rädd för att ta i de obekväma frågorna och brinner för att sprida sin kunskap vidare. Hon förespråkar vikten av jämställda relationer på hemmaplan och fler kvinnliga delägare på byråerna. Flertalet gånger har vi sett henne tala om efterdyningarna av #metoo och bevisning i våldtäktsdomar. Hon driver starkt linjen att vi behöver förändra den allmänna bilden om att det inte är någon idé att anmäla den här typen av brott. Dessutom är hon delägare på en helt kvinnlig byrå och har utsetts till en av Sveriges bästa försvarsadvokater. Årets Justitia 2020 är Ulrika Borg.

 

Den här texten är hämtad ur Akavia Aspekt som är den tidning som ersätter Civilekonomen och Karriär. 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se