Inte bara struntprat
Kallprat är viktigt eftersom det ofta är första steget till att knyta nya kontakter. Det är genom småprat vi pejlar in varandra och utröner vad vi kan ha gemensamt, säger Nicolas Jacquemot doktor i management, kommunikationskonsult och författare till ”Handbok i konsten att vara social”.
Hanna Söderlund, språkforskare och lektor vid Umeå universitet vill öka förståelsen för kallprat.

– Kallprat har en oförtjänt dålig status. Många ser det som besvärligt, tråkigt eller meningslöst, säger hon. Men det är absolut en förmåga som du har stor nytta av. Kallpratet saknar heller inte substans. Det är ett sätt att närma sig varandra och att skapa en bra stämning.
Som ny på jobbet kan kallprat vara en väg att komma in i gemenskapen.
– Men lägg lite tid på att observera först, säger Nicolas Jacquemot. Känn av stämningen och kulturen på arbetsplatsen. Ha heller inte bara som mål att småprata med personer, det kan ge ett forcerat intryck. Välj situationer där det känns naturligt.
Småprat stör mest i arbetsmiljön
Småprat är enligt honom även ett bra sätt att lära känna chefen och visa vad du själv är och står för. Beroende på sammanhang kan du fråga hur helgen varit eller om chefens semesterplaner. Du kan även kommentera något positivt som hänt på jobbet.
Forskning visar att de som lyckas bäst i förhandlingar är de som via kallprat skapar en gemensam grund mellan sig och motparten berättar Hanna Söderlund. Vid anställningsintervjuer kan förmågan att kallprata bidra till att du får jobbet.

– Småprat vid kundmöten är jätteviktigt för att bygga relationer, tillägger Nicolas Jacquemot. Det förstod jag inte som ung och ny i arbetslivet. Jag ville att det viktiga skulle börja direkt. Nu vet jag att kallprat i dessa sammanhang ofta är varmprat.
Se det heller inte som ett nödvändigt ont att kallprata med obekanta vid en konferens eller ett jobbmingel.
– Kallprat kan vara början på en ny social relation och det är en bro till djupare – varmare – samtal, säger Hanna Söderlund. Tänk på vem du vill prata med och varför. Ha även några samtalsämnen i beredskap.
Nicolas Jacquemot menar att det sällan är lika stor press att prestera vid kallprat som då det handlar om att hålla tal inför andra.
– Enligt min erfarenhet är introverta ofta skickliga på småprat. Det handlar ju vanligen om att tala med en eller ett par personer i taget vilket passar dem.
Hanna Söderlund uppmanar dig att prova på att kallprata med människor i olika situationer. Det finns all möjlighet att det blir en trevlig stund.
Så här hamnar social förmåga på ekonomernas kompetenslista
För att hitta meningsfulla frågor vid ett mingel gäller det enligt Nicolas Jacquemot att tänka på vad deltagarna har gemensamt. Du bör också vara uppdaterad på vad som händer i din bransch och på nyheter i omvärlden med stort allmänintresse.
– Det är en myt att mingel handlar om att prata med så många som möjligt. Tänk kvalitet istället för kvantitet, säger han. Kasta dig heller inte in i ett livligt samtal. Då är risken stor att du stör. Ska du välja ett sällskap att slå dig ned hos skanna av vilka som känns öppna och välkomnande.
Hanna Söderlund säger att A och O vid småprat är att visa intresse för personen du väljer att tala med, lyssna på svaren och ställa följdfrågor.
– Grundregeln vid småprat är att lyssna dubbelt så mycket som du talar. Då ses du som en trevlig samtalspartner, instämmer Nicolas Jacquemot.
Inled med att ta upp något här och nu som ni båda kan relatera till råder Hanna Söderlund. Sedan kan ni gå vidare till andra ämnen. Du kan till exempel fråga om personen känner till en aktuell bok du läst eller en ny film du sett.
Om en person du börjar småprata med inte bjuder till och vill delta i samtalet hitta någon annan att mingla med.
– Vill du lämna någon av den anledningen eller för att personen känns tråkig dra inte ut på det. Säg bara: ”Tack för pratstunden. Nu ska jag mingla vidare”, säger Nicolas Jacquemot.
Svara så här på anställningsintervjuns fyra vanligaste frågor
Annons:
Smarta råd vid kallprat
- Lyssna mer än du pratar. Ställ frågor och följdfrågor.
- Visa intresse för andras tankar och idéer.
- Byt samtalspartner. En riktlinje är att prata fem eller tio minuter.
- Följ upp. Har du haft en meningsfull pratstund skicka ett mejl eller en inbjudan via Linkedin några dagar senare.
- Var nyfiken på personen och omgivningen.
- Ta upp saker i nuet. En föreläsning ni just hört eller maten som serverats.
- Ha några samtalsämnen på lut. Det måste inte vara något jobbrelaterat.