Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Framtidens affärssystem kräver digital kunskap hos företagsledare

”Inga företag har råd med dåliga affärssystem.”

Glöm moduler och system. Framtidens affärssystem är molnbaserade processer – som både är snabba och användarvänliga. Men utvecklingen håller på att köra om beställarna. ERP-experten Bo Hjort Christensen anser att företagsledarna behöver vässa sin digitala kompetens. 

I början av 2000-talet  dök de första molnbaserade affärssystemen upp på marknaden. Snabbast på bollen var stora internationella aktörer så som Salesforce (CRM), Workday (HRM) samt Netsuite (ERP). Sedan dess har utvecklingen gått i ett rasande tempo, där man också kan se en stark framväxt av många nationella lösningar för små och medelstora företag. Affärssystemen blir alltmer analytiska med plattformar som rymmer komponenter  från olika leverantörer. 

Läs mer: Digitalisering handlar om människor

”Jag ser en tydlig utveckling mot en uppdelning av det moderna affärssystemlandskapet där ERP, marknad och HR  framträder som tre oberoende breda plattformar som intregreras. Vi kommer inte längre att driva alla processer i ett och samma system, utan bryta upp strukturen i flera löst anslutna system, postmodern ERP.”

ERP-experten Bo Hjort Christensen.

  – Det är en fin utveckling som ger stora möjligheter att knyta samman olika affärssystem. Men förutsättningen är att man har ett bra grundsystem som tillåter den här formen av integration, säger Bo Hjort Christensen, ERP-expert och högskolelektor på Handelshögskolan BI i Oslo.   

Han har arbetat med digitalisering i fyrtio år och tycker att resan är mer spännande än någonsin. Det är framförallt affärssystemen som berör HR och marknad som leder utvecklingen. Inom HR erbjuder företag som Oracle, WorkDay och SAP affärssystem som tar ett helhetsgrepp med allt från rekrytering till kompetensutveckling. På marknadssidan innehåller affärssystemen allt som har med kundresan att göra, såsom CRM, nätbutik, marknadsföring, kundservice och kampanjer. Ett exempel är Salesforce som gått från ett renodlat CRM-system till att vara en bred kundplattform. De här affärssystemen kan integreras till ett grundsystem (ERP-system).

Läs också: Digitaliseringen kräver kompetensutveckling

– Nu behöver företagsledare skaffa sig bättre digital kompetens. Många av dem har inte  tillräcklig kunskap om de egna grundsystemen, utan övervärderar dem. Ledningen måste också förstå sin verksamhets digitala position i förhållande till konkurrenterna, kunna definiera en ny digital ambition samt tillsätta de medel som krävs för att målet ska uppnås.

Bo Hjort Christensen liknar föråldrade grundsystem vid en teknisk skuld medan moderna grundsystem ger ett tekniskt kapital. De senare går att utveckla – och kapitalisera.

De nya affärssystemen är standardiserade processer som ofta kräver kompletterande tredjepartssystem för att passa beställarens verksamhet. Tidigare kunde man programmera sig fram till individuella lösningar, idag köper man in fler system. Att ha förmåga att välja rätt ERP-partner är därför en del av den digitala kompetensen. Beställaren måste dessutom kunna räkna, för prissättningen av olika licensavtal är ännu så länge en snårig djungel. 

– Ja, företagen behöver skickliga strategiska rådgivare, med branschkunskap, som kan underlätta implementeringen av systemen i verksamheten. Rådgivarna ska också kunna bistå med kunskap om de olika betalningsmodellerna. Det är en paradox att samtidigt som tekniken förenklas kraftigt så blir leverantörernas betalningsmodeller alltmer komplexa. Här krävs förbättringar. 

Läs även: Digitaliseringsexperten som varnar för AI

Vad är ERP?

Ett ERP-system (Enterprise Resource Planning) är en affärslösning som stödjer alla delar av en verksamhet som produktion, lager, försäljning, inköp och ekonomi. 

 

Dags att köpa in nya affärssystem? Här är Bo Hjort Christensens viktigaste tips:

  • Systemet ska vara molnbaserat (Native Cloud).
  • Systemet ska antingen stötta verksamhetens kärnprocesser (Digital Core) eller ta hjälp av färdiga integrerade tredjepartssystem.
  • Prismodellen måste vara förnuftig och möjliggöra ett kostnadsestimat både på kort och längre sikt.
  • Ha tillgång till kompetenta rådgivare (implementeringspartners).
  • Systemet ska ha potential att stötta verksamhetens utveckling de närmaste åren. 
Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se