Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Optimist i jeans och vita gympadojor springer upp för en färggrann trappa

Hur skiljer man en optimist från en lismare?

Att utskilja en optimist från jasägare, lismare eller en ”people pleaser” är oftast inget problem när man väl lärt känna en person. Svårare är det om man jobbar på distans och ännu svårare när man rekryterar på distans.

De flesta verkar tro på ett ökat distansarbetande i framtiden. Tekniken har ju funnits länge, och i och med pandemin fick rutiner och produkter en ordentlig stresstest. I de flesta fall föll den väl ut, vilket bäddar för en delvis förändrad arbetsmarknad efter coronan.

— Den främsta egenskapen hos en distansarbetare är självmotivation, säger Sara Sutton, grundare till distansarbetssajten FlexJobs i en intervju i Inc.com. Distansarbetare får ju inte samma dagliga feedback eller informella uppmuntran som kontorsarbetare.

Så leder du ditt team på distans

En av de värsta egenskaperna är att alltid vill vara till lags. Vid distansarbete är det väldigt svårt att förhålla sig till sådana personer, då man lätt missar subtila signaler som skulle kunnat öka förståelsen för vad de egentligen vill.

Så hur skiljer man dem åt vid en anställningsintervju?

De flesta vill framstå som positiva vid en anställningsintervju. Men man kan be dem berätta om ett projekt de arbetat med tidigare som inte gick som det var tänkt. Kommentarer som: ”det var dödsdömt på förhand”, alternativt ”vi gjorde så gott vi kunde, men tiden var inte mogen” kan ge en vägledning.

De vanligaste anställningsfrågorna och svaren på dem

Att hitta en person som alltid vill vara till lags är svårare. Man kan fråga rent ut. Svarar de då ett rakt nej, kan de indikera att de inte är det minsta intresserade av vad andra tycker. Det är knappast heller optimalt. Leta efter ett mer nyanserat svar, som ”jag försöker komma överens med folk, men om vi är oense i en viktig fråga så säger jag ifrån på ett så trevligt sätt jag kan”. Det såna distansmedarbetare man vill ha.

Digitala intervjuer här för att stanna

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se