Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Hur mår ditt nätverk?

I en tid när många jobb tillsätts via rekommendationer och kontakter är goda relationer hårdvaluta. Entreprenören Stefan Molander vet hur du bygger relationer som kan hjälpa dig.

Ditt nätverk kan vara din bästa investering. Statistik från bland annat Trygghetsrådet visar nämligen att över hälften av alla jobbsökande får sin nästa tjänst via personliga kontakter. Problemet är dock att många saknar kunskap i hur man skapar ett bra nätverk och blir chef över sin egen jobbsökarresa.

Gråhårig man med rektangulära glasögon pratar om nätverk
Stefan Molander.

– Idag när så gott som alla har vässat sina cv:ar så behöver du sticka ut – och bygga relationer som är rätt just för dig, Du når dina drömmar när du omger dig med människor som uppskattar och gillar dig – och där ni delar värderingar om vad som är viktigt på riktigt, säger Stefan Molander.

För sjutton år sedan förlorade han sitt chefsjobb och trodde att ”allt” var slut. Men med hjälp av ett strukturerat nätverkande återfann han fotfästet. Idag arbetar Stefan Molander med att skapa sammanhang där människor kan mötas, utvecklas och ha skoj. Han är även konsult och hjälper företagare och chefer att skapa bättre, roliga och lönsammare affärer via sina nätverk.

”Att nätverka handlar om konsten att inspirera andra människor att vilja hjälpa dig. Och givandet behöver gå åt båda håll. För att lyckas behöver du skapa en personlig relationsmarknadsföringsplan.”

Utgångspunkten är självkännedom. Du behöver hitta den verkliga anledningen till varför du gör det du gör. Det första steget är att fundera igenom vem du är, vad du står för och vilka dina värderingar är. Med den kunskapen kan du formulera en vision som betyder något både för dig själv och för andra.  Du blir en äkta person som ”gör saker med glädje och i harmoni vilket omvandlas till goda resultat”.

Visionen är din gps när du sätter dig i förarsätet och agerar. Med ett genuint budskap kommer människor att vilja närma sig dig som är ”en match”, vilket gör det enklare att starta en konversation och föreslå ett nästa möte för att ta kontakten vidare. 

Hur gör jag om jag letar nytt jobb?

– Om du söker jobb behöver du fundera på vilka dina drömarbetsgivare är innan du inventerar ditt nätverk. Du behöver undersöka vilka människor runt omkring dig som kan leda dig till de här nya kontakterna och be dem om hjälp. 

Stefan Molander anser att relationsbyggande är en livsstil, som pågår 24/7, han bjuder till exempel regelbundet in människor som han uppskattar till luncher för att fördjupa relationerna med dem.

– Det är ett stort misstag att inte hålla sitt nätverk varmt. Och när du har som mest att göra är det som viktigast att bry sig. När du erbjuder kunskap, inspiration och support till andra så finns de där för dig. När du skapar sammanhang där du och andra kan mötas och hjälpas åt, samtidigt som ni lyckas med er verksamhet, ja, då blomstrar ditt nätverk. 

Kom igång med ditt nätverk

  • Ett ”varmt” nätverk består högst av 30 till 50 personer, fler kontakter hinner du inte med att vårda, enligt Stefan Molander.
  • Inventera ditt kontaktnät och ring en intressant person per dag, det räcker med ett kort samtal som inleds med ”Hej, det är xxx, hur mår du?”.
  • Gräv där du står. Skapa sammanhang där du bjuder in människor som du trivs med – och som trivs med dig. Det kan vara en frukost på tu man hand likaväl som en grupplunch. Även introverta människor kan bygga bra nätverk.
  • Träna på att be om hjälp. Bygg din styrka genom att visa din sårbarhet.

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se