Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

HR har blivit svårare

HR handlar inte bara om att lösa problem med missnöjda personer, utan att ta ansvar för hela organisationens utveckling, säger HR-professorn, som anser att jobbet har blivit svårare än tidigare.

Trots att kunskaperna om HR, personalvård och arbetsmiljö hela tiden ökar, växer problemen. Sjukskrivningarna blir fler, även utan pandemier, otrivsel och dålig arbetsmiljö är fortfarande vanliga inslag i vardagen för många. Så varför går det inte bättre?

Medarbetarens tur att stiga fram

Svaret på den frågan är att det har uppdraget har blivit svårare, resonerar Stefan Tengblad, professor i human resource management vid Göteborgs universitet i en intervju i tidningen Personal och Ledarskap. Uppdraget innebär att kunna och följa lagar, engagera medarbetare, se till att arbetsplatsen fungerar social, effektivisera processer och samtidigt hålla en budget.

Sveriges första HR-professor

Slätrakad medelålders man i vit skjorta och svart kavaj talar om mångfald
Stefan Tengblad

Enligt Stefan Tengblad gäller det att skapa goda cirklar istället för onda.

Ett företag ständigt söker maximera vinst kan på sikt utarma företaget. Att byta erfaren personal mot yngre och billigare kan ge en kortsiktig besparing, men i förlängningen förlorade kunder och i slutänden konkurs. Att inte investera i utveckling leder till att företaget går sämre än konkurrenter, folk slutar och ny personal måste rekryteras. Det i sin tur leder till ökad belastning och sjukskrivningar bland dem som måste utföra jobbet, och den onda cirkeln snurrar vidare.

Att istället investera i utveckling leder till en effektivare organisation. Ett nyckelbegrepp som Stefan Tengblad använder är medarbetarskap. Han definierar det som ett förhållningssätt mellan medarbetare organisationen de arbetare i, som bygger på ansvar, initiativ och problemlösning. Ledningen ska ge arbetslaget en uppgift, resurser och handlingsutrymma att genomföra.

HR har också en mer strategisk roll än tidigare. Uppdraget är inte bara att hantera chefer som inte fungerar eller personal som är missnöjd. Det finns också ett visionärt inslag som handlar om hur företaget ska utvecklas. Tar man inte på sig den rollen är risken stor att man drunknar i vardagsproblem och bara lägger tid på det som inte fungerar.

Covid-krisen: ”Har varit väldigt tufft för många personalvetare”

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se