Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
porträtt kvinna långt lockigt hår lila klänning grå tegelvägg Siduri Poli

Hon tar dig in i stängda rum

Hon startade företag som 17-åring och har fått epitet som superentreprenör och digital inspiratör. Siduri Poli är aktuell med boken Hur du lyckas i en vit värld och tror att ny teknik kan stärka både inkludering och demokrati.

Internet möjliggör att vi kan kraftsamla och göra saker tillsammans, konstaterar Siduri Poli. 

– Det såg man inte minst under coronapandemin då en 16-årig kille i USA samlade ägare av 3D-skrivare som fick receptet för att printa ut skyddsmaterial till vården.
I Stock­holm gjordes en liknande variant. När vi jobbar ihop utifrån goda värderingar kan vi skapa magi.

Siduri Poli brinner för inkludering och har många gånger satt ämnet på agendan. Hon är själv uppväxt i Botkyrka och hennes föräldrar är assyriska flyktingar från Turkiet. Hon är medgrundare till innovationshuset Changers hub som arbetar för att ge unga från ytter­stadsområden en chans att förverkliga sina startup-idéer. 

Studenter nöjda med distansstudier

– I Changers hub har vi över 2 000 medlemmar och samarbetar med Google, IT- och telekomföretagen och flera kommuner. Vi har en stor hub i Alby och en vid Stureplan i syfte att bygga broar. Jag är extra stolt över programmeringsutbildningen där 75 procent av kurs­deltagarna var kvinnor, varav en majoritet hade utländsk bakgrund.

– Vi behöver en mångfald bland ingenjörer som bygger framtidens teknik. Vi är en liten del av helheten men bidrar på vårt sätt. Flera stora tech-bolag har gemensamt förklarat att man behöver anställa 70 000 personer fram till 2022.

Mångfald leder till fler perspektiv och bättre idéer – vilket i sin tur stärker både företag och samhället, menar hon. Men hon konstaterar också att alla inte har samma möjligheter i dag. Hennes egna erfarenheter av techbranschen – och av diskriminering, rasism och samhällsutmaningar – ligger till grund för hennes debutbok som släpps i höst. Där har hon samlat sina tips för hur man tar sig in i stängda rum.

Coronans påverkan på arbetslivet

– Det är en självbiografisk framgångshandbok för underdogs. Jag inspirera och skapa identifikation för oss minoriteter men också ge ett annat perspektiv för de som tillhör majoritetssamhället. Jag hoppas den ska vara en vän genom karriären.

Vilken är din drivkraft?

– Att möjliggöra för fler perspektiv och boosta icke-representerade. Jag har jobbat med just det de senaste tio åren. Det här gynnar alla. När jag säger perspektiv menar jag unga vuxna, folk som bor i ytterstadsområden och kvinnor i mansdominerade branscher. I början jobbade jag med att ta fram nya startups för etablerade bolag.
Vi hade 360-perspektiv, vilket är bra för både affären, kunderna och världen. 

Teori räcker inte för att bli entreprenör

Siduri Poli är entreprenör och författare. Hon driver Changers Hub samt föreläser om ny teknik och framtidens samhälle. Hennes förebilder? ”Artisten och superentreprenören Rihanna. Allt hon gör handlar om inkludering. En annan är människorättsadvokaten Amal Clooney, och en tredje är artisten och aktivisten M.I.A.”

Kapitalisten som ska rädda världen

Siduri Polis 10 principer för att lyckas

Assimileras ej. Du behöver inte smälta in för att lyckas. Tvärtom, stå sann för den du är.

Lämna skådespeleriet. Du behöver inte heller spela en roll som tilldelats dig utifrån någon annans fantasi om vem du borde vara.

Äru expert eller? Du behöver inte agera expert inom frågor som berör ditt community bara för att det förväntas av dig.

Reppa dig själv. Du behöver inte representera hela din grupptillhörighet. Du representerar dig själv.

Lek inte livräddare. Du behöver inte rädda företaget du jobbar på från att se dåligt ut. 

Hajpa din local. Du behöver inte spendera dina hårt intjänade kronor på företag som inte visat att inkludering och jämlikhet är viktigt för dem.

Tacka inte, tack. Du behöver inte känna tacksamhetsskuld varje dag för att du fått ta det utrymmet du har.

Educate (y)ourself. Du behöver inte glömma var du kommer ifrån.

Sluta vara over polite. Du behöver inte ta emot råd du inte bett om.

Bygg din tribe. Du behöver inte jobba för framgången ensam.

 

Den här texten är hämtad ur Akavia Aspekt som är den tidning som ersätter Civilekonomen och Karriär. 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se