Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Hon lindrar utbrändhet med humor

Stå-upp komikern, debattören och journalisten, Karin Adelskölds bok om utmattningssyndrom är en viktig del i hennes egen rehabilitering från ”folksjukdomen”. Nu hoppas hon att den kan vara till hjälp för andra som gått in i väggen.


Karin Adelskölds bok är inte, som hon själv beskriver i inledningen, ”lösningen på skeva arbetsförhållanden, låga löner eller hemska chefer”.

– Som komiker och kommunikatör är detta mitt bidrag till folksjukdomen utmattning, säger Karin Adelsköld, om sin bok Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje.

Läs också: Så förbereder du dig på det värsta

Den ger enkla och kul tips som kan minska stressen och öka välmåendet på en arbetsplats. Hon skrev den under ett tillfrisknande från den självupplevda erfarenheten av en svår utbrändhet 2016.

Hur pass allvarlig utbrändhet kan skratt och humor bota enligt dig?

– Jag tror att humor och skratt har både ytliga- och djupgående effekter. Men inte bara. Ett gott skratt räcker tyvärr inte mot en ohållbar arbetssituation eller en dålig ledning. Men kan vara en ingång för att ta sig an sitt förhållande till arbetet och de problem som finns. Att sluta ha roligt på jobbet är ofta ett av de första tecknen på utmattning. Att skratta sänker tillfälligt kortisolnivåerna, skapar samhörighet, engagemang, lojalitet och minskar stress. Men som med allt måste man jobba aktivt för att ta sig själv och sin situation med humor. Det sker oftast inte över en natt och inte av sig själv, att ta humor på allvar men också att vilja ha kul är en förutsättning.

I vilka pressade situationer tar du till humor?

Läs också: Tala inför grupp som ett proffs

– I alla pressade situationer, både privat och professionellt. I vissa fall kan jag använda humor i stunden. För ett tag sen skulle jag vara konferencier för kvinnojouren Alla Kvinnors Hus, en helkväll som handlade om misshandlade kvinnors situation. För att både jag och publiken ska orka alla hemskheter var vi tvungna att skratta emellanåt. Här gäller fingertoppskänsla såklart men jag lyckades varva kvinnornas historia med stand-up och hur konstigt det än låter, fick vi en helt fantastisk kväll med mycket skratt och gråt. I andra fall skrattar jag åt eländet efteråt. Det kan vara enormt lugnade under stark press med deadlines, bokslut och försenade flyg, att veta att jag kommer att kunna skratta åt det sen.

Vad har du för råd att ge ekonomer i karriären?

 – Ta inte dig själv på så stort allvar. Jag tror att allt fler börjar se igenom prestationshets och karriärsideal och förstår att för att hålla ett helt arbetsliv kan man inte vara på topp jämt. Att kunna skratta åt att inte räcka till i stället för att gråta är ett sätt att ta hål på den polerade ytan. Det händer mycket i sociala medier nu, allt fler offentliga personer delar med sig av sina misslyckanden på ett roligt sätt och skrattar istället för att gråta. Det populära amerikanska konceptet med Fuckup Nights då man delar med sig av sina misslyckande under roliga former har kommit till Sverige också. Det tycker jag är ett bevis på att vi börjar sträva efter det ohållbara, att vara perfekta.

Karin Adelsköld, 45

Bor: Hägersten i södra Stockholm.

Familj: Dottern Agnes, 15 och sonen David 13.

Bakgrund: Uppvuxen i Kisa, Östergötland. Kulturvetare, programledare och producent, ståuppkomiker, föreläsare och författare.

Aktuell med: Boken ”Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje” som släpptes 22 mars och showen ”Helt Perfekt” som har premiär i slutet av maj på Scalateatern i Stockholm.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se