Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Hon kombinerar ekonomi med it

Carolin Runnquist utbildade sig till socionom, men efter ett par år bestämde hon sig för att byta bana och läste in en examen i företagsekonomi. Under 2018 utnämndes hon både till "supertalang" och Årets it-kvinna.

Carolin Runnquist  läste in en examen i företagsekonomi på distans under sin föräldraledighet och började därefter söka uppdrag som kombinerade affärsutveckling med it. Sedan 2016 arbetar hon på PwC och har titeln Director Cyber Security.

– Jag skulle väl säga att jag är ”rätt så duktig” på it, även om det är mycket jag inte skulle kunna göra. Men min roll är ju att vara ledare och jag har ett team med 40 specialister som kan utföra allt som behövs.

Läs även: Företagsekonom blev Årets it-kvinna

Under 2018 har Carolin Runnquist utnämnts till både ”supertalang” och Årets it-kvinna. Mansdominansen i branschen är något hon aktivt arbetar med att försöka förändra.

– Det går absolut att rekrytera kvinnor till it-positioner i dag. Men jag tror att det krävs att man letar i andra kanaler än de vanliga, och i viss mån att kompetenskraven förändras. Det finns garanterat många som jag, som inte har it-bakgrund men som relativt lätt kan ”vrida om” sin inriktning. Det är ibland lite för snävt och yrkesspecifikt i dag. Det finns en tydlig vinst – både för medarbetaren och för arbetsgivaren – med att blanda olika perspektiv. 

Läs också: Leta kompetens utanför boxen

Hon konstaterar att de nya tekniska lösningar som ständigt dyker upp bidrar till att arbetsmarknaden förändras, framför allt genom att arbetsuppgifterna kommer att utvecklas åt olika håll.

– När jag rekryterar tittar jag jättemycket på kandidaternas förmåga att lära sig nya saker, för det kommer att krävas en ständig anpassning till nya situationer som rymmer nya behov. Det är en förmåga som man mycket väl kan utveckla; genom att tvinga sig att förflytta sig lite i ”sidled” hela tiden så kommer man att bli bättre på det. 

Läs om: Hur du förblir anställningsbar

Mer från: , , , ,

Mer på civilekonomen.se