Claudia Olsson: ”Beslutsfattare måste kunna lyfta blicken”
Teknik för positiv förändring. Det är tankar som bryr Claudia Olsson där vi möts på hennes kontor på Södermalm en av de första regniga dagarna efter en het sommar. Den dubbelexaminerade utbildningsentreprenören och analytikern, har Sveriges kanske tyngsta CV i sin åldersgrupp.
Läs också: Så bygger du upp erfarenhet
Hon gör ett sympatiskt och nyfiket intryck. Skrattet är alltid nära. Framför allt utstrålar Claudia Olsson en hängivenhet i sin tro på teknikens möjligheter. Hon är förvisso inte ensam om att ha tankar och idéer kring teknik. Tvärtom är det den viktigaste förutsättningen för svenska entreprenörer. Det är helt enkelt där det händer, men Claudia Olsson vill mer än så:
– Det är intressant att allt fler får upp ögonen för teknikutveckling och hur den transformerar hur vi arbetar och relaterar till varandra. Jag började arbeta med dessa frågor mer aktivt 2010 efter att ha deltagit i ett program hos amerikanska rymdstyrelsens (Nasa) Singularity University i Silicon Valley, berättar hon.
Claudia Olsson delar inte enbart kunskapen genom att utveckla utbildningsprogram eller skriva rapporter – hon är en känd föreläsare. Fler än 45 000 personer har lyssnat på henne bara de senaste åren och hon har föreläst på konferenser med exempelvis Al Gore, Henry Kissinger och Christine Lagarde.
Läs också: Anna Felländer vill ha mer mänsklighet i tekniken
Överhuvudtaget är Claudia Olsson ett uppenbart exempel på det humankapital Sverige besitter, ett kapital som skapat fler enhörningar (digitala företag som omsätter en miljard dollar) i förhållande till folkmängden än något annat land i världen. Hennes livsresa som andra generationens invandrare är fenomenal. Hon är uppvuxen i Stockholmsförorten Kista och på Gärdet, är examinerad vid Handelshögskolan och Kungliga Tekniska högskolan och har medverkat i en rad program vid flera berömda universitet runt om i världen. Claudia Olsson har också studerat fem språk.
– Under min uppväxt var språkkunskaper och att ta vara på möjligheterna som kom med utbildning viktigt. Skolan har gett mig kunskap som betytt mycket för att kunna jobba internationellt. Med kunskap kan man påverka och bidra till en långsiktigt positiv samhällsutveckling och tillväxt för företag. Jag har alltid haft ett intresse för hur tekniken påverkar samhällsutvecklingen. Kunskaper ger en plattform att verkligen göra skillnad.
I dag är hon rådgivare åt både företagsledningar och åt regeringar och medlem i flera högprofilerade rådgivande organ. Förra året utsågs hon till Young Global Leader av World Economic Forum vilket bara svenskar som Niklas Zennström (Skype), Karl-Johan Persson (HM) och Daniel Ek (Spotify) tidigare förärats. Dessutom verksam som entreprenör med flera företag, främst inom utbildning med fokus på digitala färdigheter och ledarskap och språk.
På vilket sätt har din inriktning samhälls-och teknikutveckling påverkats av att du både är civilekonom och civilingenjör?
– Framförallt har det ökat min vilja att förstå olika aspekter av teknik i ett samhälleligt perspektiv. Jag influerades också tidigt av Raoul Wallenberg Academy som uppmuntrar unga att kultivera egenskaper som empati, civilkurage, ledarskap och samverkan. Det har genomsyrat mycket av det jag jobbar med och bidragit till att jag i dag verkar i gränssnitten mellan teknik, ekonomi och politik.
Kunskap och ambition har tagit henne ut i världen där hon skaffat ett nätverk för livet. Resdagarna har varit många. Praktik på FN i New York ledde till ett hälsoprojekt i Indien och vidare till två år i Singapore med projekt inom robotik och teknisk utveckling bland annat i Japan och Kina. Under tiden blev hon också uttagen till Singularity University i Silicon Valley.
Läs också: Din kollega – en robot?
– Jag träffade astronauter, flög drönare och testade kirurgiska robotar. Numera är jag en del av Singularity Universitys fakultet och hjälper fler att förstå de exponentiella trenderna.
Under intervjun nämner Claudia Olsson många termer och begrepp. Vi fokuserar dock på det mer övergripande skedet – den fjärde industriella revolutionen. Ångmaskinen, elektriciteten, elektroniken och nu det fjärde skedet där allt och alla är uppkopplade.
– Skedet handlar mycket om hur vi kopplar samman den digitala och den fysiska världen. Det är intressant hur långt vi kommit i den utvecklingen och vad det innebär för våra möjligheter att till exempel leverera högkvalitativ sjukvård och individanpassad utbildning, men även för effektiviseringen av vår industri. I Asien ser vi omfattande och långsiktiga satsningar på den typen av teknik. Banbrytande framsteg sker även i andra delar av världen, säger Claudia Olsson och fortsätter:
– Ett exempel är en kollega från Brasilien, en Young Global Leader, som jag träffat via World Economic Forum. Han är förlamad från halsen och neråt. För ett år sedan fick han möjlighet att köra en racingbil på egen hand enbart genom tanken via ett headset, en hjälm med sensorer läste av hans EEG-signaler och instruerade bilen. Det visar hur långt vi har kommit i att binda samman neurovetenskap med automation och robotik.
Läs också: Makten åt männen – om vi struntar i blockchain
Claudia Olsson rör sig i kretsar med individer som har starka drivkrafter och vill satsa. Själv tonar hon ner sin teknikoptimism. Hon insåg tidigt att det finns ett glapp mellan den tekniska utvecklingen och de anpassningar vi måste göra för att samhället ska hinna med, bland annat vad gäller behovet av kontinuerligt lärande. Claudia Olsson nämner system för kompetensutveckling som en hörnsten för den omställning som krävs:
– Som beslutsfattare är det viktigt att kunna lyfta blicken och fundera på vad trender betyder långsiktigt. Framtidens framgångsrika företag måste tillsammans med sina kunder röra sig mer mot plattformstänk i många kanaler. Kompetensutvecklingen behöver ske på alla nivåer, ständigt lärande måste byggas in i företagskulturen. Utvecklingen mot mer nätverksbaserat beslutsfattande kräver även ett annat tänk kring ledarskapet.
Som entreprenör i utbildningssektorn är kunskap och kompetens Claudia Olssons områden. Det är en anledning till att hon blivit uttagen till Europeiska Kommissionens högnivågrupp för ”Industry 2030” som ska författa en vision för Europas näringsliv till sommaren 2019.
Hon har därför bland annat intresserat sig för kompetensbristen i Europa. Enligt Europeiska Kommissionen saknar 44 procent av européerna basala digitala färdigheter, och 88 procent av bolagen har inte ens börjat en digital kompetensutveckling.
Kommer västvärlden att hänga med?
– Med den globalt snabba förändringstakten har vi inget val. Vi måste arbeta mot en vision där vi utvecklar vårt näringsliv. Även om globala förhållanden förändras har vi goda förutsättningar att lyckas förutsatt att vi tar de steg som krävs.
Claudia Olsson, 34
Bor: Stockholm.
Bakgrund: Examen i internationell ekonomi, Handelshögskolan i Stockholm samt industriell ekonomi, KTH. Associerad fakultet vid Singularity University. Utsedd till Young Global Leader av World Economic Forum samt en av Europas främsta ledare under 40 år. Medlem av Europeiska Kommissionens grupp ”Industri 2030”, tidigare ämnessakkunnig vid UD. Grundare och vd för Exponential AB samt styrelseordförande för Swedish for Professionals. Claudia Olsson är även medgrundare av Decoding X, Handelshögskolans flaggskeppsprogram för toppchefer.
Mentorer: Anna och Erik Belfrage. ”De har betytt mycket för mig.”
Tre röster om:
Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet
– Claudia är en otroligt driven och målmedveten ledare, hon har en oerhört hög arbetskapacitet och har en unik förmåga att bygga och underhålla nätverk och kontakter både här hemma och internationellt. Hon är en naturlig ledare och det märker man snabbt.
Jacob Wallenberg, företagsledare
– Jag träffade Claudia i samband med ”The Trilateral Commission”, en mötesplats för Asiater, Nordamerikaner och Européer där Claudia är en s.k. David Rockefeller Fellow. I det uppdraget arbetar hon framförallt med att belysa de möjligheter som teknikutvecklingen skapar på global nivå och den koordination som krävs i frågorna. Claudia är för mig en mycket drivande och kunnig person – en riktig entreprenör.”
Robin Teigland, professor vid Handelshögskolan i Stockholm samt Chalmers Tekniska Högskola
– Claudia är en av pionjärerna inom skapandet av nya format för livslångt lärande och för digitala ledarskapsutbildningar – hon har ett genuint intresse för ny teknik och utbildning och hennes globala och strategiska perspektiv på samhällets utveckling blir oerhört viktigt när vi nu möter de utmaningar och möjligheter som den fjärde industriella revolutionen medför.