Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Hon har modellen för hur samarbetet blir lyckat

Hur kan man bäst samarbeta för att skapa engagemang? En ny uppsats i frågan har fått en internationell utmärkelse för bästa artikel till en avhandling.

Lisa Källström är doktorand i företagsekonomi på Högskolan Kristianstad. Det är hennes artikel kring den pågående avhandlingen Stakeholders and activities in place co-creation som fått utmärkelsen Stephen Osborne Best Paper Award for New Researchers 2017. Utmärkelsen fick hon ta emot nyligen under IRSPM, International Research Society for Public Management, i Budapest.

– Det känns fantastiskt roligt och uppmuntrande. Det kan vara tungt att vara doktorand. En yttre bekräftelse på att det man gör är relevant och intressant är väldigt värdefullt. Det ger mycket energi till att fortsätta sin forskning, säger Lisa Källström.

– Dessutom är det roligt att ett relativt litet lärosäte som Högskolan Kristianstad syns i ett internationellt forskningssammanhang.

Läs också: Så kopplar du ihop hjärnorna i gruppen

Lisa Källströms uppsats tar ett grepp på frågan hur man kan samverka, eller samskapa, för att få bästa utdelning av ett engagemang.

– Samskapande är när olika aktörer tillsammans skapar något. Olika intressenter bidrar med olika aktiviteter, och det är precis dessa olika aktiviteter som jag ville identifiera. Låt oss säga att målet är att sätta upp en teaterföreställning. Då kan en ungdomsförening ta på sig att genomföra själva föreställningen. Kommunen underlättar genom att låta ungdomsföreningen hyra stadens teater billigt. Tillsammans med sina vänner och familj marknadsför föreningen föreställningen och invånarna i staden väljer att stödja initiativet genom att köpa biljetter och se teatern. Teaterföreställningen samskapades; det var många olika aktörer som genom olika aktiviteter och handlingar såg till att det blev verklighet. Och så här är det för väldigt mycket av det som erbjuds i en stad eller på en plats. Samskapande är centralt.

Läs också: Han vill stoppa utanförskapet

Vad kan man ha för praktisk nytta av din studie?

– Studien handlar om vem, men framförallt hur, olika intressenter bidrar till att gemensamt skapa en plats. Det är inte bara en kommun som bidrar till en bra bostadsort utan att det privata näringslivet, ideella sektorn och lokal media men kanske framförallt invånarna själva är väldigt viktiga aktörer.

Lisa Källström menar att kommunerna i dag är väldigt medvetna om att de inte kan göra allt själva och att samskapande har blivit ett modeord. Med sin avhandling vill hon tydliggöra bilden av mer konkreta aktiviteter för samskapande. Hon har bland annat tagit fram en modell som beskriver sex konkreta aktiviteter som måste till för att ett engagemang ska kunna genomföras bra. I modellen ingår hantering, aktivering, drift, socialt nätverkande, stödjande och representation.

Läs också: Etikforskaren vill öka marknadens ansvar

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se