Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Hon föreslås bli ny ordförande för Civilekonomerna

Civilekonomerna kan få den första kvinnan på ordförandeposten sedan förbundet grundades 1937. Om valberedningens förslag godkänns på fullmäktige skriver Lee Wermelin historia.

Valberedningens förslag till ny förbundsordförande är klart, Lee Wermelin föreslås att väljas till ny ordförande. Hon är civilekonom med examen från Uppsala universitet. Lee Wermelin har grundat och driver det ideella initiativet Nytta i arbete direkt, som jobbar med att integrera och placera personer som står långt utanför arbetsmarknaden i jobb.

Läs också: Så blir styrelsearbetet mer effektivt

Varför tackade du ja till nomineringen?

– Just nu passar det bra i mitt liv. Jag har både tid och kraft att lägga på ett så viktigt medlemsengagemang.

Om du blir vald till ordförande, vad kan vi förvänta oss då?

– Styrelsen måste ännu mer djuplodande se och höra vad medlemmarna vill för att förbundet ska kunna vara en tydlig aktör i arbetslivet. Fokuset är fortsatt medlemmarnas perspektiv. Jag är ödmjuk inför uppgiften, och ser en styrka med och ett naturligt stöd i att många i styrelsen är ganska nya. Om jag blir ordförande så blir jag det för att jag är en engagerad medlem med ett medlemsperspektiv.

Vad har du lärt dig hittills av styrelsearbetet?

– Jag har varit engagerad i fullmäktige i många år och har suttit som ledamot i förbundsstyrelsen sedan 2013. Det har gett många insikter i hur styrelsearbetet i ett förbund fungerar. Eftersom jag är i konsultbranschen så har jag verkligen insett hur viktig den svenska modellen är för arbetslivet i Sverige.

Läs också: Nya arbetslivet – en utmaning när Civilekonomerna fyller 80 år

Du blir, om du väljs, den första kvinnliga ordföranden efter fem män. Hur känns det att bryta den 80-åriga trenden?

– Det är väl ingen skräll kanske att det blir en kvinna. Egentligen är det ju helt naturligt att en kvinna blir ordförande, med tanke på att andelen kvinnor som är medlemmar i förbundet överstiger 50 procent. Men då vi är ett medlemsdrivet förbund är det ändå medlemmarnas frågor som stakar ut den riktning som styrelsen kommer att arbeta utifrån och det är inte avgörande om det är en kvinna eller man på ordförandeposten.

Ordförande på rad: Olof Kempe, Gunnar Wijkman, Vaste Wastesson, Jan-Eskil Jörby och sist avgående ordföranden Mikael Igelström.

Du började din karriär med att jobba på kansliet, kan man säga att cirkeln sluts nu?

– Ja, det kan man säga. Mitt första jobb var som studentmarknadsförare på förbundet. Jag har alltid tyckt att det är viktigt att det finns någon som driver utbildningsfrågor och arbetar kring kvalitet i utbildningen. Med den erfarenhet jag har av förbundet så är jag trygg i att de viktiga frågorna hamnar högt på agendan. Det är också något av det jag gärna vill sätta fokus på.

Den nya styrelsen ska väljas på Civilekonomernas fullmäktige den 14 november. Dan Frost, studierektor på Handelshögskolan vid Umeå universitet, föreslås bli ny vice ordförande. Han har varit styrelseledamot sedan 2011.

Läs också: Civilekonomernas ordförande avgår

Lee Wermelin, 49

Bor: Stockholm
Utbildning: Civilekonom med examen från Uppsala universitet, inriktning marknadsföring.
Gör: Driver det ideella initiativet Nytta i arbete direkt för att få de personer som ligger längst utanför arbetsmarknaden in i jobb.
Aktuell som: Föreslagen ny förbundsordförande för Civilekonomerna.
Dold talang: Kan göra sju sorters volter från trampolin i simhallen – det imponerar i alla fall på barnen.

Valberedningens förslag

Förbundsordförande: Lee Wermelin (nyval)*

Vice ordförande: Dan Frost (nyval)* och Karin Sandström (omval)

Övriga ledamöter: Gustaf Karlténius (omval), Apollonia San Contreras (omval), Magnus Wretlund (omval), Nils Ericsson (nyval), Josefina Sandman (nyval) samt studerandeutskottets vid varje tidpunkt varande ordförande (just nu Mark Anani).

*Ledamot i styrelsen, ny roll i styrelsen

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se