Hon efterlyser mer negativt tänkande
Ida Hallgren har på senare tid lyft fram det negativa tänkandet som motkraft till det positiva tänkandet och menar att ingen blir bättre människa av att bara bejaka sådant som är positivt i livet.
– Det positiva tänkandet har blivit en religion där det mest fokuseras på egen lycka, men den negativa och kritiska tänkaren tar in verkligheten och agerar genom att gå till botten med problem, en visselblåsare som påpekar missförhållanden, säger hon.
Läs också: Övning i självmedkänsla ger balans i känslosystemet
Vid sidan av forskningen vid Göteborgs universitet håller Ida Hallgren kurser och föreläsningar på lärosäten och arbetsplatser om hur negativt tänkande kan vara ett verktyg för att våga se brister, problem och risker.
– Studier visar att den som bara är positiv skapar en bild av ett redan uppnått mål och därför anstränger sig mindre och som följd av det misslyckas och blir besviken.
Det är den kritiska tänkaren som berörs av det negativa som lär sig hantera verkligheten.
– Det är inget fel med att vara positiv på arbetet, men för att kunna fatta bra beslut krävs att man stannar upp och identifierar problem, känner in varningssignaler och med hjälp av negativt tänkande jämför olika handlingsalternativ.
Läs också: Resiliens skiljer framgångsrika personer från andra
Om man medvetet försöker att låta bli att tänka negativa saker trycks möjligheten att fatta adekvata beslut undan.
– Ta finanskrisen i USA år 2008 som exempel. Genom att enbart tänka positivt tog marknaden inte in hela verkligheten i beslutsfattandet utan förbisåg riskerna. Med större acceptans av det negativa hade kanske sundare beslut tagits och en krasch hade kunnat undvikas. Dåvarande president George Bush Jr beskrev felaktigt finanskrisen som att marknaden tappade självförtroendet, inte att det fanns något verkligt bakom kraschen.
– Om vi synar den föreställningen så finns förstås en känslig fråga att diskutera: Finns det en konflikt här? Kan ansvarsfullt risktänkande generera mindre kapital? Är uppåt-framåt-filosofin hållbar för planeten? Mitt främsta budskap är att vi behöver våga prata om svåra, komplexa frågor. Därför har vi nytta av att tänka igenom värsta tänkbara scenario, säger Ida Hallgren.
Tänk så här
* Leta medvetet efter förbisedda risker och problem. (Tänk Rhocagilskandalen och Hallandsåsen.)
* Gör en negativ brainstorm innan nya planer och projekt sjösätts. (Tänk Vasaskeppet som exempel.)
* Se ”negativa” medarbetare som en resurs. (Tänk på de bankanställda som varnade för kraschen 2008, men fick sparken med motiveringen att de skrämde bort kunder.)
* Avsätt tid till att tänka igenom etiska dilemman och komplexa frågor. (Tänk Cambridge Analytica.)
* Diskutera begreppet hållbarhet i stort och smått! Hur mycket tål medarbetare? Är du realistisk och har marginal för att inte alltid prestera på topp? Finns konflikter mellan långsiktigt och kortsiktikt rationella beslut? (Tänk utbrändhet och förutsättningar för barn och barnbarn.)