Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Medelålders kvinna med brunt långt hår och solglasögon mot ockrafärgad fasad som heter Magdalena Kowalczyk
Magdalena Kowalczyk.

Hon drivs av träning och siffror

Magdalena Kowalczyk är entreprenör för sitt eget personliga varumärke. Som programledare i Lyxfällan, superwoman i Gladiatorerna och som konsult som bygger utegym är denna siffernördiga humanist en av vår tids typiska kombinatörer.

Hennes arbete som programledare i Lyxfällan på TV3 handlar om att stötta och hjälpa människor som har tappat kontrollen över sin ekonomi att komma på fötter igen. Hon gör det med stort hjärta, kvalitet och respekt och säger att de flesta som är med i programmet är tacksamma efteråt.

Var tredje kvinna osäker på sin ekonomi

– De vi träffar i Lyxfällan ger oss ett förtroende. Deras förutsättningar och bakgrund skiljer sig åt, vilket inte alltid syns i rutan. Vi levererar många obekväma sanningar på bästa sändningstid, men inte för att göra dem ledsna utan för att få dem att tänka och ändra sina liv. Jag tycker att det känns bra att göra skillnad – att göra världen lite bättre. 

Varje program tar en vecka att spela in på plats och produktionen åker runt i landet tillsammans. Magdalena Kowalczyk är inne på sin fjärde säsong och att hon fick programledarjobbet menar hon som så mycket annat beror på slumpen. 

– Efter att  jag hade varit i rutan som Athena i Gladiatorerna kände produktionsbolaget till att jag hade en bakgrund som ekonom. Jag fick komma på intervju, provfilma och förklara hur jag skulle hantera ett case i Lyxfällan. Det var en fördel att jag hade stått framför kameran tidigare. 

Tid för hjärnfokus

I tid för fotograferingen har coronan stängt hennes gym. Annars är hon alltid redo att träna. Hon säger att hon är endorfin-pundare. Vilket gett henne VM-guld i thaiboxning och rollen som Athena i Gladiatorerna. Hon var dock tveksam till att tacka ja till en början eftersom hon inte ville framstå som en vältränad bimbo som exponerade sin kropp i minimala tajta kläder. Men när agenten som skötte castingen förklarade att det var nya tider med nya ideal och att det var prestation framför utseende som gällde så nappade hon.

– Vi spelade in två program per dag. Det var slitigt och man hade ont i kroppen i stort sett hela tiden. Varje tävlingsmoment har bara en tagning, så det är skarpt läge direkt. Athenas roll var från början präktig och hon kämpade för ära och heder. När producenten sen bestämde att Athena skulle ha stort blonderat hår och läppstift gjorde jag henne till en flörtig discodiva för att lättare kunna förhålla mig till utseendet. 

Vad har programmet Gladiatorerna betytt för dig?

– Mycket. Där fick jag 15 starka, knäppa kompisar som jag kanske aldrig hade träffat annars. Några av dem har blivit vänner för livet. 

Träningen är en röd tråd i Magdalena Kowalczyk liv. Sen fem år tillbaka är hon också konsult åt företaget Glänta Design som gör utegym och aktivitetsplatser runt om i landet.

Från början var hon anlitad som expert för att tycka till om funktionaliteten, men hon hade så många bra åsikter att hon blev kvar som konsult.  

Från anställd till konsult, ta reda på förutsättningarna

– Inga andra utegym är funktionellt utvecklade av en kvinna. Det hedrar mina manliga kollegor att de litade på mig då och gör det fortsatt i produktutvecklingen. Under mina Gladiator-år har jag sett unga, gamla, tjocka och smala i olika träningssammanhang, jag har erfarenhet av vad som behövs.  Gläntas gym är anpassade för alla människotyper vad det gäller grepp, höjd och vikt. Och det finns tydliga instruktioner på plats om hur de ska användas. Att utegym funkar för alla handlar om att optimera folkhälsan. Det är ju våra skattepengar som bekostar dem. 

Hon jobbar ungefär halvtid med programmet Lyxfällan och delar sedan resten av arbetstiden mellan satsningen på  Glänta och med att föreläsa dels om hälsa, dels med råd till unga och deras föräldrar om hur de får koll på ekonomin i tider av influensers, lyxkonsumtion och snabblån.

– Jag har alltid varit ordningsam med pengar. Och jobbat för dem. Redan som liten gjorde jag  små arbetsuppgifter hemma som att städa badrummet och tömma diskmaskinen. Men jag hade inte regelbunden veckopeng, utan fick be mamma om bidrag för att gå på bio eller köpa hamburgare. 

Magdalena Kowalczyk är andra generationens invandrare. Hon var den enda i klassen med utländskt namn och lärarna stakade sig alltid på hennes polska efternamn under uppropet. Det gav en känsla av att vara lite utanför, lite annorlunda. 

– Jag var duktig och ambitiös i skolan, gjorde alla läxor och hade alla rätt på proven. Det var ett sätt att säkerställa min behörighet. Den som är bäst blir aldrig ifrågasatt, då fick jag lov att bli det. 

Efter gymnasiet gick hon raka vägen till  Handelshögskolan i Stockholm utan att blinka. En utbildning som skulle vara gångbar i många branscher och inriktningen var finans. Men under ett seminarium om optionsvärdering fick hon nog. 

– Jag kände att det var vansinnigt tråkigt och inte rätt väg för mig. I stället packade jag ryggsäcken och drog till Asien ett halvår. Där funderade  jag på livet och vad det innebar att vara människa. Under min resa träffade jag alltifrån marknadsdirektörer till byggnadsarbetare. Alla backpackers såg likadana ut, titeln spelade inte någon roll. 

Under resan hamnade hon på en camp för thaiboxning i norra Thailand. Hon föll för det enorma adrenalinpåslaget som det innebar att ge sig ut i ringen och kände sig mer levande än på länge. Tillbaka i Sverige fortsatte hon sin satsning på thaiboxningen och ändrade inriktning på sin utbildning på Handels till marknadskommunikation. Examen sammanföll med den stora it-kraschen och utbudet av jobb för nyutexaminerade var nästintill noll. Hon sökte en tjänst på ett filmdistributionsbolag för att sköta marknadsföringen. Det var hundra  sökande, hon fick jobbet. 

Nya roller inom marknadsföring

– Första arbetsuppgiften var att skriva ett tack-för-visat-intresse-brev till de sökande som inte hade fått tjänsten. Jag såg flera av mina kurskamraters namn i kuverthögen. 

Några år senare började hon på MTV och skötte deras försäljning via nätet.  Kommersiellt internet var nytt och spännande. Jobbet var flexibelt, vilket var en förutsättning för att hon skulle kunna fortsätta träna, tävla och satsa på thaiboxningen. Hon tog sitt VM-guld 2007 och säger att hon har en medfödd drivkraft att aldrig göra något halvdant. 

Dina dolda drivkrafter

Har du något tips till nyutbildade civilekonomer?

– Se världen, arbetsgivare gillar livserfarenhet.  Stressa inte och titta dig inte ängsligt omkring efter vad alla andra gör. Lyssna inåt i stället. Fråga dig själv vad du prioriterar i ditt liv och agera på det. Då kommer du att bli vass, ha kul och nå framgång inom det du företar dig.  

Sedan några år tillbaka har Magdalena Kowalczyk ett hus i Frankrike tillsammans med sin fästman. En bra plats för återhämtning. Hon säger att det bor en liten gubbe i henne. En gubbe som gillar det lugna livet med boule och goda viner och som blir en gnällspik när folk inte reser sig upp för äldre, glömmer säga tack eller inte säger hej.  

Hon har valt att inte skaffa barn. Men hon gillar barn och har vänners barn inskrivna i sitt testamente. 

I dag är hon glad för sitt efternamn Kowalczyk. Ett namn som sticker ut på ett bra sätt och som allt oftare är rätt stavat och rätt uttalat.

Var finns jobben för nyexade?


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

Magdalena Kowalczyk, 41

Utbildning: Civilekonom.
Arbetar med: Programledare i Lyxfällan på TV3, konsult i Gläntan och föreläsare.
Lärosäte: Handelshögskolan i Stockholm
Bor: Stockholm.
Familj: Fästman, föräldrar, halvsyskon.
Fritidsintressen: Hus i Frankrike, träning, god mat och vin.
Språkkunskaper: Svenska, polska, engelska, franska och enstaka ord thai.Kuriosa: Kan rabbla stora stycken ur Karl-Bertil Johanssons julafton utantill.
Dålig på: Tålamod. Har jättedåligt av den varan.
Motto: Var snäll mot dig själv och mot andra.
Om Civilekonomerna: ”Det har aldrig känts naturligt för mig att vara med i något fackförbund. Jag är av den gamla skolan som för sin egen talan. Men det är en fin tradition i Sverige att det finns sammanslutningar som kollektivt värnar de individer som har svårare för det.”

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se