Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Blond medelålders kvinna med axellångt hår i blå klänning, sitter i fönstersmygen och tittar ut, hon driver eget företag
Matilda Milton.

Hon driver eget företag på helig mark

Matilda Milton har knäckt nöten med hur man driver eget företag. Sedan hon klev in i familjeföretaget ar Vadstena Klosterhotel ökat omsättningen med 20 miljoner på fyra år.

Familjen har verkat inom hotell- och restaurangbranschen sedan hon var liten. Men hennes dröm var att jobba på bank, ha svart kostym och bära portfölj. Därför valde Matilda Milton att utbilda sig till civilekonom. Och som den tävlingsmänniska hon är var det också för att vara först i familjen med en universitetsutbildning. 

– Efter examen fick jag jobb på Swedbanks huvudkontor och sysslade med utländsk valuta. Jag var där i sex månader, sen stod jag inte ut längre. Längtan efter att få jobba bland människor blev för stark. Men jag hade ju uppfyllt min dröm.

Hon köpte i stället en restaurang och fick användning för utbud och efterfrågan i praktiken. Och utbud och efterfrågan är fortfarande något som präglar hennes arbete varje dag på Vadstena Klosterhotel. 

”Allt jag gör är ekonomi. Även om vi har ökat omsättningen med 20 miljoner senaste åren är det inte pengarna som driver mig utan möjligheten att utveckla och förbättra verksamheten.”

Vadstena Klosterhotel har 84 rum eller 159 bäddar om man så vill. Det har varit både munk- och nunnekloster där. Äldsta delen är från slutet av 1200-talet. Ett anrikt hotell som har fått flera utmärkelser. Hotellet har varit i familjen Miltons ägo i 35 år.

Familjeföretaget som producerar krav mjölk

I dag är det Matilda Milton och hennes mamma som driver hotellet. Mamman står för inredningen och Matilda för matematiken och idéerna.  Pappan coachar bakom kulisserna och lillasystern går restaurangutbildning utomlands. Matilda Milton lyfter fram sina föräldrar som stora förebilder, de har byggt verksamheten från grunden.

När Matilda Milton bestämde sig på allvar för att gå in i familjeföretaget för fyra år sedan ville hon få personalens respekt och förtroende och jobbade därför först ett år i restaurangen, ett år i receptionen och i ett år med att sälja.   

– Jag ville visa dem att jag visste vad det handlade om. Att jag klarar av att jobba stenhårt och stå sjutton timmar i disken om det behövs. 

Hotellet har öppet alla dagar året om, flest gästnätter är det från april till september. Men Matilda Milton jobbar på att öka beläggningen under höst och vinter. Och när det kom förfrågningar om större konferensrum löste hon det med en investering.  

– Vi köpte driften av Vadstena slott som ligger en bit bort. Nu kan vi erbjuda konferenser för upp till 500 personer. Och boendet behöver inte ligga precis intill konferensen. Verkar man i en vacker stad som Vadstena är det kul att gästerna hinner ta del av stan och historien här, inte bara ta hissen ner till frukosten och konferensrummet. 

För att öka gästernas möjligheter till fler upplevelser har hotellet numera ett spa. Det ligger ett stenkast från hotellet och har vuxit fram successivt. Där finns bland annat ett skogsrum med mossa på väggarna och skogspartiklar i luften. 

– Till skillnad från stora hotellkedjor med ett annat rörelsekapital kan vi inte göra allt på en gång. Vi försöker i möjligaste mån finansiera utvecklingen själva. Och vi köper in eller hyr fastigheter i Vadstena vartefter det som passar blir ledigt. Hotellet består nu av elva byggnader.

Fördomar om kvinnliga företagare

Hon tror att det går att utveckla verksamheten hur mycket som helst. I somras ordnade de medeltidsmarknad på slottet liksom konserter med Ulf Lundell och Laleh. Det ger fler gästnätter. Och det är tradition med julmarknad varje år på slottets borggård.

Hotellet ligger bredvid den berömda klosterkyrkan där delar av heliga Birgittas reliker finns. Och ett stenkast bort finns det ett kloster med nunnor som driver ett gästhem. Många förknippar Vadstena med just heliga Birgitta, nunnor och klosterliv. 

  Det gäller att bygga på det vi har här i Vadstena. Rena retreater gör klostret och kyrkan mycket bättre än vi. Däremot har vi skapat en retreat-helg light på hotellet. De gäster som vill kan få personliga samtal och kan sen själva välja i vilken grad de vill vara tysta. 

Förutom att utveckla utbudet har Matilda Milton satsat stora resurser på hotellets hemsida och bokningssystem. Det gamla räckte inte till när hotellet ökade omsättningen. Hon ville ha en hemsida som var lätt att överblicka och krävde så få knapptryckningar som möjligt.  I dag sker 60 procent av de privata bokningarna via nätet.  

  Samtidigt är den personliga servicen viktig, de som hellre vill ringa och boka ska kunna göra det. Men är bokningssidan enkel att använda krävs det i slutändan inte lika mycket personal. 

Hon gillar inte att sitta för sig själv, därför är mobilen hennes kontor.  Under sommaren visar hennes stegmätare
30 000 steg om dagen. Men när det blir stressigt är hon lugnet själv, pekar med hela handen och ser till att saker blir gjorda. 

När hon behöver varva ner lägger hon sig en stund i ett av vilorummen i spat. Eller stänger av mobilen och går ut i skogen en halvtimme. Annars är det Nice som är hennes återhämtningsplats. Där har familjen en liten lägenhet och hon åker dit varje vår och höst för att bara vara, äta gott och umgås med familjen. 

Två timmar natur räcker

För två år sedan blev hon mamma till en liten flicka. Hon var föräldraledig i 2,5 månad, sedan fick hennes man ta över. Hon tycker inte att jobbet blivit mer stressigt sedan hon fick barn.

– Det är jag som lämnar på förskolan, så vi har alltid morgnarna tillsammans. Sen kommer jag hem innan hon somnar och kan jobba vidare när hon sover. 

Vadstena Klosterhotel har gjort all time high fyra år i rad. Det beror enligt Matilda Milton på en kombination av att de har ett spa, bra marknadsföring och fantastiska medarbetare som ser till att gästerna tas om hand på bästa sätt.

– Det gäller att satsa på medarbetarna och se till att de får vidareutbildning. Värdskap är viktigt för mig och alla på företaget från vaktmästare och kockar till ledningen går utbildningar i värdskap. 

Trots idel uppgång senaste åren är Matilda Milton och Vadstena Klosterhotel redo för en lågkonjunktur. Hon har gjort planer på hur de ska agera om omsättningen minskar med 5, 10 eller 15 procent. Tävlingsmänniskan i henne gillar den utmaningen. 

Få småföretagare oroar sig för en lågkonjunktur

Vadstena klosterhotell är en plats där historiens vingslag känns på riktigt med stenlagda valv, mörka gångar och många levande ljus. På kvällen kommer en säkerhetsvakt för att se till att alla ljus är släckta. Det är nödvändigt för att Matilda Milton ska kunna sova gott på natten.

– Jag vet hur trött man kan vara efter en arbetsdag och hur lätt det är att glömma. Den säkerheten tummar jag inte på. 

Varje morgon brukar hon ställa sig någon minut och titta ut över Vättern genom ett av hotellets stora glasfönster och tänka att hon är lyckligt lottad som får jobba i en sådan miljö. 

På frågan vad jag ska skriva för titel på Matilda Milton säger hon att hon inte gillar titlar. 

– Skriv mood manager, säger hon. 

Konsten att ta en paus

 


Annons:

Vid årsskiftet bildade Civilekonomerna och Jusek det nya fackförbundet Akavia.

 

 

 

Matilda Milton, 36

Utbildning: Civilekonom med inriktning management vid Högskolan i Gävle.
Familj: En dotter på 2,5 år. Gift – varit tillsammans med samma man sen hon var 17. Han är lugnet själv och ett bra komplement till henne.
Fritidsintressen: Träna, resa, lyssnar på ljudbok varje kväll innan hon somnar.
Om facket: En plattform som ger råd och hjälp i karriären bland annat om hur man som chef ska tänka vid lönesättning. Kanske facket skulle kunna utveckla möjligheterna till jobberbjudanden mer och inte bara samarbeta med careerbuilders.”

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se