Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Långhårig mörkhårig kvinna med glasögon i blå friluftsjacka tänder en brasa och pratar om krisberedskap
Pia Webb.

Hon brinner för att lära ut om kriser

Hur väl klarar du Coronakrisen? Pia Webb är livs- och karriärcoachen som vill inspirera oss att bygga inre trygghet så att vi kan vara resurser i ett krisläge, oavsett orsaken. Hon är initiativtagare till äventyret Nedsläckt hus, där man får lära sig att klara ett elavbrott.

Ett längre elavbrott på Pia Webbs gård blev startskottet för att göra en kurs om lärdomarna, ”det var spännande att lösa de praktiska problemen”. Sagt och gjort, nu har Pia Webb bland annat dragit igång äventyret Nedsläckt hus, i samarbete med Friluftsfrämjandet. Hon är också mycket engagerad inom krisberedskap i Österåkers kommun.

Hur har du nytta av din ekonomutbildning?

– Den har gett mig förmåga att inhämta och sålla fram väsentlig information, vilket är viktigt för mig som egen företagare och inte minst i en kris, berättar Pia Webb, över en kopp kokkaffe vid lägerelden.

Till vardags arbetar Pia Webb som coach med inriktning på livsstil och karriär. Hon möter ofta klienter som är oroliga inför olika livsutmaningar, inte minst i nuläget. Målet med kursen är därför att få fler att kunna hantera konkreta kriser med ro. På hennes kurser får deltagarna lära sig allt från att rena vatten till att nära sig på en begränsad mängd med mat.

Så kan du som chef hantera krisen

– Idén är att stärka individen och gruppen genom att bygga gemenskap och beredskap. Först kör vi teori sedan arbetar vi praktiskt. Du får träna i en trygg miljö och lära dig att behålla ditt lugn, fatta beslut och vara en resurs.

Kursdeltagarna som klarat kursen bäst hitintills är, inte oväntat, barnen.

– Ja, barn är drivna, entusiastiska, närvarande i nuet och säger vad de tycker, medan en del vuxna drabbas av kortslutning, inte minst om det inte finns tillgång till kaffe. Inom det mililära sägs det att en svensk klarar sig max tre timmar utan kaffe!

Men oavsett ålder är det möjligt att stärka sina ”krismuskler”. Det finns flera viktiga framgångsfaktorer i en kris, enligt Pia Webb. Att alla inkluderas och samarbetar är ett exempel. Det gäller dessutom att inte vänta, på hjälp utifrån, utan agera medvetet.

Det här gäller vid varsel och uppsägningar

Hur ser du på Coronakrisen?

– Rätt hanterad så kan den här krisen vara en möjlighet att utvecklas. Allting handlar om att stärka sin inre trygghet. Undvik att konsumera för mycket negativa nyheter, bearbeta din oro, välj ett umgänge som stärker dig, vistas mycket ute i naturen, samla kraft och lita på din egen kunskap. Ju mer du tar hand om dig själv i nuläget desto mer kan du vara en resurs nu och framöver.

Pia Webb betonar vikten av att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta, för att låna den engelske statsmannen Benjamin Disraeli citat. Därför har hon gjort en film där hon tre konkreta tips om hur vi kan säkra upp vår personliga krisberedskap.

Tid för hjärnfokus


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

PIA WEBB, 45

Familj: Tre barn.
Bor: Gård i Roslagen, norr om Stockholm.
Bakgrund: Ekonomprogrammet inriktning marknadsföring, University of Central Lancashire, samt 6 månader vid Central Missouri State University, livs- och karriärcoach, ackrediterad av EMCC (European Mentoring and Coaching Council), författare till boken Förbättra livet på ditt sätt, är även vildmarksledare och ”Lotta” i Lottakåren.
Om framgång: ”Att leva så enkelt som möjligt, vara närvarande i nuet samt kunna odla och bada vedeldad bastu när jag vill”.
Om fackförbund: ”Det är alltid bra att ha någon som står på din sida när du känner dig otillräcklig på arbetsplatsen. Om jag fick önska så skulle dock facken jobba ännu mer förebyggande med coacher som kan ställa öppna frågor för att bistå människor”.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se