Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Hon är Civilekonomernas nya ordförande

Lee Wermelin blir som väntat ny ordförande för Civilekonomerna. Hon tillträder vid årsskiftet och blir då den första kvinnan på posten.

Det blev ett rungande ja till valberedningens förslag när Civilekonomernas nya styrelse godkändes av fullmäktige på tisdagen. Det innebär att Civilekonomerna för första gången nu får en kvinna som ordförande. Lee Wermelin skriver historia när hon vid årsskiftet intar ordförandeposten för det 80-åriga förbundet.

Läs också: Det nya arbetslivet – nästa stora utmaning för förbundet

Grattis till utnämningen. Hur känns det?
– Tack så mycket. Trots att jag var nominerad och trodde att jag var förberedd på detta så känns det omtumlande att jag nu blivit vald till den här viktiga posten. Det känns också lite nervöst att ta över ett så fint och viktigt uppdrag. Jag tror att jag kan bidra med medlemsperspektivet, lite nya tankar och vi i styrelsen har dessutom fått en fantastiskt bra skolning av Mikael Igelström, så jag känner mig förberedd. Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften och att få ett så stort förtroende från medlemmarna.

Läs också: Förtroendet för facket på uppgång

För dem som inte känner dig, kan du kort beskriva vem du är?
– Jag är 49 år, bor i Stockholm med min familj och hund. Jag är civilekonom med examen inom marknadsföring från Uppsala universitet och min yrkesbakgrund finns inom konsultbranschen. För mig är engagemang viktigt, och jag jobbar i princip heltid med ett ideellt initiativ för att hjälpa de människor som står allra längst ifrån arbetsmarknaden att komma in i jobb. Framför allt är det kvinnor med utländsk bakgrund som kan ha varit arbetslösa i 20 år eller nyanlända som nu får jobb och en roll i samhället. Det är för mig viktigt med engagemang. Därför passar också ordförandeskapet i fackförbundet just nu bra i mitt liv. Jag har både tid och kraft att lägga på ett så viktigt medlemsengagemang.

Läs också: Här värvas nyanlända ekonomer

Kommer förbundet att ta mer plats i samhällsdebatten nu?
– Vi civilekonomer utgör sällan ett kollektiv där vi arbetar. I frågor som rör utbildningens kvalitet, jämställdhet i yrkeslivet och balans i livet så tror jag vi har goda möjligheter att snäppa upp oss bli mer aktiva. Samtidigt finns det en problematik med att Civilekonomerna företräder en rimligt privilegierad grupp i samhället. Våra medlemmar sitter ofta på ansvar inte bara för sig själva utan för medarbetare eller rent av hela företag. Att hitta traditionellt fackliga frågor som förenar alla våra medlemmar är inte alltid enkelt eller ens vad medlemmarna vill. Vi kommer att fortsätta positionera oss som förbundet som tror på individen och möjligheten att kunna påverka sin egen arbetssituation. Medan andra förbund satsar på att bredda sig inom fler yrkesgrupper behåller vi vår strategi att enbart finnas till för akademiskt utbildade ekonomer. Därför är det så oerhört viktigt att det finns ett förbund som Civilekonomerna för att vi medlemmar ska kunna få professionell och individuell hjälp när vi behöver det.

Läs också: Från management till välgörenhet – om att våga sadla om mitt i karriären

Vad betyder det att det nu blir en kvinna som tar ordförandeklubban?
– Det är klart att det har ett symbolvärde. Vi ser i samhället i dag att kvinnor flyttar fram sina positioner inom alla sektorer, därför är det naturligt att kvinnor flyttar fram sina positioner även inom fackförbundsrörelsen. Eftersom vi har haft samma ordförande i 20 år har vi varit stabila i ordförandeskapet. Om vi hade bytt ordförande fem gånger på den här tiden och om det bara hade varit män då hade det funnits en anledning till oro, men nu visar vi bara att vi är på rätt väg – även om vi har en bit kvar.

Mikael Igelström. Foto: Jann Lipka

Lee Wermelin efterträder Civilekonomernas mångårige ordförande Mikael Igelström. Han har suttit på ordförandeposten i 20 år och avgår vid årsskiftet.

Även övriga styrelseledamöter godkändes på fullmäktige enligt valberedningens förslag. Det innebär att Dan Frost, studierektor på Handelshögskolan vid Umeå universitet, är ny vice ordförande. Han har varit styrelseledamot sedan 2011. Han delar posten med Karin Sandström (omval).

Övriga ledamöter till styrelsen är efter fullmäktige: Gustaf Karlténius (omval), Apollonia San Contreras (omval), Magnus Wretlund (omval), Nils Ericsson (nyval), Josefina Sandman (nyval) samt studerandeutskottets vid varje tidpunkt varande ordförande (just nu Mark Anani). Ledamöterna väljs för en period om två år.

Läs också: Hur ska jag välja rätt efterträdare?

Här är Civilekonomernas i nya styrelse:

Övre raden: Apollonia San Contreras, Mark Anani, Gustaf Karlténius, Magnus Wretlund, Nils Ericsson. Nedre raden: Karin Sandström, Lee Wermelin, Dan Frost. Saknas gör Josefina Sandman.

LEE WERMELIN, 49

Bor: Stockholm
Utbildning: Civilekonom med examen från Uppsala universitet, inriktning marknadsföring.
Bakgrund: Bland annat konsult på Accenture konsult och vd inom rekryteringsbranschen.
Gör: Driver det ideella initiativet Nytta i arbete direkt för att få de personer som ligger längst utanför arbetsmarknaden in i jobb.
Aktuell som: Ny förbundsordförande för Civilekonomerna.
Dold talang: Gör sju olika sorters volter från trampolin i simhallen.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se