Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Nadja Abbas. Foto: Johan Ekman

Hon är Årets kvinnliga ekonom

Årets kvinnliga ekonom, Female Economist of the Year 2018 (FEOY) heter Nadja Abbas. Hon tilldelas ett stipendium som lyfter fram kvinnliga ledare.

Stipendiet delas ut för sjuttonde året i rad till en framstående kvinnlig student vid Handelshögskolan i Stockholm och lyfter fram framtida kvinnliga ledare. Det innebär att Nadja Abbas får en skräddarsydd roll under ett år hos Citi group, som är sponsor av årets stipendier, och får jobba både i Stockholm och i London. Under året kommer hon även att ha två seniora mentorer från banken.

Läs också: Årets kvinnliga ekonom 2017

– Jag har alltid strävat efter att kunna göra en positiv skillnad för näringslivet och för kvinnor i samhället och jag är därför väldigt glad och stolt över att ha blivit utsedd till Female Economist of the Year. Jag hoppas kunna bli en förebild och inspirationskälla för andra unga kvinnor att våga se bortom stereotyperna och våga ta steget och utforska finansvärlden. Att nu få möjligheten att arbeta i ett globalt företag som Citi och utmana mig själv känns fantastiskt, säger Nadja Abbas.

En del av stipendiet är också en formell plats i Citi Women-kommittén både i London och i Norden.

(Nedan har texten uppdaterats från 13:05 13/4-18)

Vad tror du att stipendiet kommer att betyda för dig?
– Det är en riktig raketstart på karriären inom finansbranschen. Att just få börja på Citi känns fantastiskt av flera anledningar. Det är den mest globala banken och den mest innovativa när det kommer till jämställdhet, hållbara investeringar och digitalisering. Att just få haka på Citi – som har de musklerna – på den resan och få min röst hörd, känns häftigt. Tycker Citi är en förebild för hur arbetet kring jämställdhet bör drivas, därför är det extra roligt att få vara ett ansikte för just Citi som FEOY.

Vad har du för förväntningar på året som stipendiat?
– Skapa en bättre förståelse för bankens olika avdelningar då jag kommer att rotera mellan flera. Sedan kommer jag aktivt att jobba inom Citi Women Network i både London och Stockholm och hoppas kunna genomföra flertal projekt inom dels mentorskap och rekrytering. I längden hoppas jag kunna förändra förutsättningarna för kvinnor inom finansbranschen. Jag ser fram emot ett väldigt dynamiskt år och ser väldigt mycket fram emot att jobba med mina två seniora mentorer Alexander Stiris och Alison Harding-Jones. Jag ser väldigt mycket fram emot att bredda mitt nätverk och lära känna nätverket BBB och tillsammans med Handelshögskolan skapa gemensamma projekt. Det är en viktig del – att ge tillbaka det man själv fått.

Vad tror du gjorde att du fick stipendiet?
– Dels att jag har ett genuint intresse för att förbättra förutsättningarna för kvinnor inom finansbranschen, eftersom jag kan identifiera mig med dem. Det här är ett ekonomiskt problem som kommer att förstärkas i takt med förändringar i finansbranschen om vi ignorerar frågan nu och jag tror SSE, Citi och BBB såg att jag har den förståelsen men framförallt en stor vilja och drivkraft att förändra status quo. Sen var mitt starka intresse för finansvärlden, och samspelet mellan världens olika aktörer en stor drivkraft. Att jag har en annorlunda bakgrund, dels med musiken och den internationella bakgrunden, tror jag gjorde att de såg att jag har att bidra med en annan infallsvinkel, vilken är i linje med Citi’s innovativa approach till öppenhet kring jämställdhetsfrågan.

Läs också: Här är Årets kommunalekonom

Nadja Abbas tar sin masterexamen i Accounting and Financial Management i juni från Handelshögskolan. 

− Handelshögskolan arbetar aktivt för att bidra till att lyfta fram starka kvinnliga förebilder och i förlängningen till ett mer jämställt näringsliv. Female Economist of the Year är en del i detta viktiga arbete, säger Lars Strannegård, rektor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Stipendiet Female Economist of the Year, som har till syfte att främja unga kvinnors avancemang i näringslivet, instiftades 2001 av handelsalumnen Barbro Ehnbom.

Läs också: Unga ekonomer drömmer om Spotify

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se