Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Blond tjej med axellångt hår i gul tröja framför en fond av träd
Sofia Fölster

Årets Female Economist utsedd

Många järn i elden, så kan man sammanfatta Sofia Fölsters tillvaro, årets Female Economist of the Year. Nu väntar ett skräddarsytt år med praktik och projekt på Volvo Cars i Stockholm, Göteborg och Silicon Valley. 

Grattis, hur känns det att ha blivit utsedd till Female Economist of the Year?
– Det känns jättekul och stort att få ett så viktigt pris för att uppmärksamma att det behövs fler kvinnor i näringslivets topp!  

Läs mer: Om en tidigare pristagare

Vad förväntar du dig att ditt kommande år ska ge?
– Jag ser mycket fram emot att börja på Volvo Cars. De har definierat svensk industrihistoria och är samtidigt i teknikutvecklingens framkant. Jag hoppas under året lära mig mer om hur bolaget blivit så framgångsrikt och samtidigt varit med och förändrat bilbranschen.  

Vad tänker du bidra med?
– På Volvo Cars hoppas jag kunna bidra med nyfikenhet och driv. I rollen som Female Economist of the Year hoppas jag även kunna inspirera andra kvinnor att utmana sig själva, prova en ny bransch och ta för sig i näringslivet.   

Berätta om dina ledarskapserfarenheter?
– Mellan mina kandidat- och masterstudier var jag riksdagsledamot i fyra år vilket inneburit både ledarskapserfarenhet och tungt ansvar. Inom politiken har jag också varit vice ordförande för Sveriges största politiska ungdomsförbund.

Vad är det som lockar dig inom ledarskap?
– Ledarskap är utmanande och roligt på samma gång. Vad som lockar mig mest är nog att ledarskap alltid innebär att jobba med människor, att få andra att växa och därmed också utvecklas själv.

Läs även: Hur du lyckas med ledarskapet

Du har också en passion för sociala och affärsmässiga förändringar, hur tar du dem vidare?
– Jag har alltid haft ett brinnande samhällsintresse och också ett stort intresse för hur företag påverkas av exempelvis teknikutveckling och globalisering. Volvo Cars är ett bra exempel på ett företag som sett tekniksprång som en möjlighet och nu förändrar hela bilindustrin i synen på säkerhet, automatisering och bilägarskap.

Hur drömmer du stort inför framtiden?
– I framtiden hoppas jag att fler kvinnor tar plats i toppen av näringslivet. Även om trenden går åt rätt håll är fortfarande bara drygt åtta procent kvinnor bland av de som har en vd-roll i Sveriges börsbolag, det är alldeles för få och fortfarande finns glastak som behöver krossas. 

Läs om: Varför kvinnors chefskarriärer bromsas

Sofia Fölster, 27
Bakgrund:
Civilekonom med inriktning redovisning och finans, som även varit riksdagsledamot 2014-18.
Bor: I Nacka.
Intressen: Dykning och fjällvandring.
Motto: Var dig själv.

Som studentmedlem i Civilekonomerna får du tillgång till ett antal förmåner.
Läs mer om förmånerna här och bli medlem.
Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se