Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Högt it-tryck minskar säkerheten i hemmakontoret

En av effekterna av det nya coronaviruset är att betydligt fler än vanligtvis arbetar hemifrån. Vilket kan öppna nya dörrar för it-brottslingar. 

Landets alla it-avdelningar är hårt prövade för närvarande, konstaterar Mikael Johansson, cybersäkerhetsexpert på Acronis. 

porträtt medelålders man ler grått skägg bakåtstruket hår blå piké
Mikael Johansson.

– För det första kommer det in oerhört många fler supportärenden nu, eftersom det är så många ovana användare som både ska kunna hantera serveruppkopplingar och delta i distansmöten. Men framför allt förlorar it-avdelningen plötsligt en stor del av kontrollen och säkerheten, säger han. 

Så skyddar du dig mot it-brott

Det har förvisso blivit allt fler företag som har medarbetare som arbetar hemma regelbundet, och som har sett till att ha väl fungerande rutiner på plats. 

– Men det gäller förstås att medarbetaren följer rutinerna, och en ovan användare kan säkert få för sig att hitta på egna lösningar i vissa lägen. 

Till exempel när det går trögt att föra över en tung powerpoint-presentation för internt bruk till företagets nätverk, något som mycket väl kan uppstå när det är så många fler samtidiga användare än vanligtvis. 

– Då kanske det verkar smart att försöka mejla den till kollegan istället. Men det är många mejlsystem som inte har tillräckligt hög säkerhetsnivå, och vem som plockar åt sig presentationen på vägen är omöjligt att säga. Så blev den plötsligt inte intern längre.

Mindre stress om du har digital koll 

Ett annat problem kan uppstå när medarbetaren behöver använda sin privata utrustning för att arbeta. 

– Det går förstås inte att veta vad som finns i de datorerna, och hur det kan påverka de jobbdokument som du öppnar, arbetar i och sedan för över till företagets server.  

Mikael Johansson konstaterar att många har sett till att ha virusskydd på sina privata datorer, inte minst eftersom skyddsprogrammen har blivit så billiga (i vissa fall till och med gratis). Men de kan stå sig slätt mot en del av dagens smarta ransomware, alltså utpressningsprogram som tar datorn eller i värsta fall hela företagets system som ”gisslan”. 

– Enkelt uttryckt delar de upp sig i olika pusselbitar, där varje enskild pusselbit inte upptäcks av ett vanligt virusskydd. Men när det kommit in låt säga tre pusselbitar så slås de ihop och tar över datorn eller systemet. Tänk dig att de där pusselbitarna har följt med in i dokument som du har fört över till företagets server med arkiv och backuper… 

Cyberbrott skrämmer försäkringsbranschen

Det enklaste sättet att skydda sig mot även de smarta programmen är att använda en god dos sunt förnuft, menar Mikael Johansson. 

– Det viktiga är att ständigt vara vaksam på mejl från okända avsändare, eller från kända avsändare men med ett på något sätt konstigt innehåll. Dessutom ska du undvika att besöka ”skumma” webbplatser, åtminstone med den dator som du ska använda för jobb… 

Med ”skumma” menar han då inte enbart sådana sidor som är kopplade till exempel kryptovalutor, pornografi eller andra mörka delar av Internet, förklarar han: 

– Jag läste att den stora cyberattacken mot brittiska Travelex för några månader sedan orsakades av att en medarbetare behövde ladda hem en bruksanvisning till en kaffebryggare. Han hittade en sida som praktiskt nog erbjöd nedladdningar av dokument till de flesta modeller på marknaden. Ja, det var alltså mer än bruksanvisningen han laddade ner till jobbdatorn då. 

Större trygghet med säker rekrytering

Dessutom finns det givetvis tekniska lösningar som kompletterar det vanliga virusskyddet. 

– Man kan säga att det ska finnas en form av virtuellt nät, som ska kunna slå till om det har slunkit förbi något in i datorn.  

Mikael Johansson upplever samtidigt att många företag inte lägger tillräckligt stor vikt vid att skapa och informera om riktlinjer vid distansarbete. 

– Det kan finnas en guide eller policy, men alltför ofta ligger den bland andra dokument på intranätet. Se till att verkligen aktivt gå igenom dessa frågor, och gör det regelbundet eftersom det hela tiden sker förändringar. 

Sverige försvarslöst mot cyberattacker

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se