Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
En mörkhårig kvinna blå kavaj talar med en blond kvinnlig kollega, två kvinnliga styrelseledamöter

Högst andel kvinnor i storbolagens styrelser

Kvinnor tar plats i styrelserummen. Andelen kvinnliga styrelseledamöter är högst i de största bolagen, men ökar även i de mindre börsbolagen.

Storbolagstyrelserna har högst andel kvinnliga styrelseledamöter, det framgår enligt en PwC-studie i årsredovisningar och protokoll för verksamhetsåret 2017. Det är Large Cap-listans bolag, företag med ett börsvärde över en miljard euro, som har störst andel kvinnliga styrelseledamöter. I dessa styrelser var 39 procent kvinnor, vilket är mycket nära regeringens jämställdhetsmål på 40 procent.

Andelen kvinnor i bolagsstyrelserna på Mid Cap, bolag med ett börsvärde mellan och en miljard euro, har ökat från 24 procent 2012 till 34 procent.

Läs mer: Löneskillnaden stor mellan män och kvinnor

I studien framkom också att bolagsstyrelser har haft fler styrelsemöten under 2017 än tidigare i år. Föregående år var det vanligare att ha fem till nio styrelsemöten om året, i år är det vanligare att ha tio till 14 styrelsemöten. Trots det har inte det totala styrelsearvoden ökat nämnvärt på någon av listorna. Däremot ökar revisorns arvode i snabbare takt än arvoden för ordförande, ledamöter och totalt för styrelsen.

Rapporten rapporten Svenska styrelsers ersättningar och arbetssätt bygger på årsstämmoprotokoll och årsredovisningar för bolag som var listade på börsens Small-, Mid- och Large Cap-lista per 2 januari 2017.

Läs också: Nya regler ska underlätta för revisorer


Bli medlem

Söker du nytt jobb?  Du som medlem har tillgång till allt från cv-hjälp till karriärrådgivning.

 

FAKTA OM STYRELSER

2017 var genomsnittsåldern för en styrelseledamot mellan 56 och 57 år.
Spridningen mellan den äldsta och den yngsta styrelseledamoten är i genomsnitt mellan 22 och 23 år.
15 procent av de personer som innehar styrelseuppdrag på någon av listorna lista har fler än ett styrelseuppdrag.
I 50 procent av Large Capbolagen ingår VD i styrelsen. Motsvarande andel för Mid Cap är 26 procent och för Small Cap 13 procent.
2017 var Volvo det bolag som arvoderande sina ordinarie styrelseledamöter högst: 1 000 000 kronor. Ericsson var det bolag med högst ersättning till sin styrelseordförande: 4 075 000 kronor.

Källa: PWC Svenska styrelsers ersättningar och arbetssätt.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se