Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Foto: Suss Wilén. Illustration: HUI

Högskolan i Borås startar ny master i digital handel

E-handeln fortsätter att växa i snabb takt. Som ett tecken i tiden startar högskolan i Borås i höst ett nytt masterprogram om management av digital handel.

Enligt en prognos från Handels utredningsinstitut (HUI) växte den svenska e-handeln med 16 procent under 2016. Omräknat i kronor innebär det att omsättningen ökade från 50,1 till 58,1 miljarder mellan 2015 och 2016.

Över 40 procent av den svenska e-handeln sker via företag och företagslösningar i Boråsregionen. Det är därför ingen slump att det är högskolan i Borås som nu gör det möjligt att följa upp en kandidatexamen i företagsekonomi med ett masterprogram som ger strategisk spetskompetens i distanshandel. Idéen kommer direkt från det lokala näringslivet och organisationen E-handelsstaden Borås.

– Många handelsföretag har ett uttalat behov av en utbildning i Borås som kan bidra med avancerad kompetens inom de områden som är viktiga för deras verksamheter, konstaterar Daniel Hjelmgren, studierektor och huvudansvarig för det nya masterprogrammet.

Läs även: Sveriges första 2-åriga master i hållbart företagande

Det nya 120-poängsprogrammet vänder sig till studenter som vill fördjupa sina kunskaper i digital handel. Det innefattar distanshandel, men handlar även om att vanliga, fysiska butiker i dag blir mer och mer digitala och erbjuder lösningar som till exempel självscanning, pekskärmar och tjänster kopplade till smarta telefoner.

– Vi kommer att samarbeta med näringslivet och det omgivande samhället. Studenterna kommer också att inom ramen för en 15-poängskurs få chans till praktik på företagen, säger Daniel Hjelmgren.

I masterprogrammet ingår företagsekonomiska ämnen som marknadsföring och ledarskap men även studier inom områden som datamining och e-business. Hjelmgren räknar med att det kommer att finnas ett brett spektra av intressanta yrken att söka sig till efter avslutad utbildning. Några exempel är omvärldsanalytiker, marknadsföringsstrateg, affärsutvecklare eller controller.

– Det i sin tur kan leda mot högre befattningar som till exempel marknadschef, ekonomichef eller VD.

Läs även: Fem lärosäten ska utbilda utländska ekonomer

Fakta

Masterprogram i management av digital handel

• Högskolan i Borås, 120 högskolepoäng, heltid 100 procent.
• Ansökan till masterprogrammet kan göras från och med 15 mars.
• För att vara behörig till programmet behövs en kandidatexamen i företagsekonomi.

Mer information här.

Mer från: , , , ,

Mer på civilekonomen.se