Högre medellön för civilekonomer
Hallå där Sören Lundgren, ombudsman och förhandlare på Civilekonomerna. Finns det någon signifikant skillnad från föregående års statistik?
– Det är något fler medlemmar som svarat i år än förra året. Vid en hastig genomtittning av statistiken ser det ut som att snittlönen ökat med ungefär 500 kronor och att ingångslönerna ligger på 27 000 kronor vilket följde förbundets rekommendationer för 2015. Vi tror också, initialt, att vi ser att något fler av de medlemmar som svarat den här gången är offentliganställda. Men nu tar det stora arbetet vid för oss, och det är titta vad förändringarna beror på och se om vi kan utläsa några förändringar jämfört med tidigare år och de siffror vi redan har tillgång till.
Läs också: Så mycket mindre förväntar sig kvinnliga ekonomer i lön
Vad har medlemmarna för nytta av lönesöket?
– Det är en färdig produkt för den som jobbar och som exempelvis ska förhandla sin lön eller som ska byta jobb. Det betyder att om du ska förhandla lön då kan du hitta lönesättningen för andra civilekonomer i samma sits som du och du får väl underbyggda argument till att diskutera din lönesättning. Av naturliga skäl blir det en eftersläpning av statistiken, nu har vi lönesättningen för 2016 vilket innebär att de som ska förhandla kan titta på vad andra i samma situation tjänade förra året och därefter lägga på en summa för 2017 års lönenivå. Ser vi på exempelvis den rekommenderade ingångslönen för en nyutexaminerad civilekonom så ligger den i år på 28 000 kronor.
Är det bara yrkesverksamma som svarat på enkäten?
– Ja. Egenföretagare och arbetslösa har svarat på andra frågor. Vi kan konstatera att vi har en låg arbetslöshet i förbundet och att de som är arbetslösa bara är det under korta perioder.
Läs också: Glöm inte bort övertiden.
Kommer lönestatistiken ha någon avgörande roll i den kommande avtalsrörelsen?
– Nej, den har nuförtiden inte så mycket att göra med avtalsrörelsen. Förr var det viktigt, i dag är det bara en service till medlemmarna.
Vad ska ni göra med statistiken nu?
– Nu påbörjas analysarbetet. Vi ska titta närmare på siffrorna, analysera dem och söka svar på varför vissa förändringar skett – om vi kan se någon skillnad på kön, ålder eller arbetsområden.
Totalt har fler än 300 000 akademiker på svensk arbetsmarknad svarat på frågor kring lön och lönesättning. För medlemmar i Civilekonomerna är lönesök ett viktigt verktyg att luta sig mot vid löneförhandlingar och vid byte av jobb. Medellönen för Civilekonomernas medlemmar, utan hänsyn taget till examensår, ålder, kön, bransch eller yrkestitel blev 2016 enligt den nya statistiken 51 057 kronor i månaden.
Civilekonomernas nya lönestatistik finns att tillgå för förbundets medlemmar här.