Hitta din perfekta timing
Vill du nå framgång? Då måste du tänka inte bara på vad du gör, utan också på när du gör det. Perfekt tajming är nämligen inte magi, utan har naturliga förklaringar. Det menar den amerikanska författaren och föreläsaren Daniel Pink, tidigare talskrivare för vicepresidenten Al Gore. Hans bok ”När” släpps nu på svenska, där han med avstamp i forskning inom bland annat psykologi, ekonomi och biologi guidar läsaren till att göra saker vid rätt tidpunkt.
Varför skrev du boken?

– Utav frustration. Jag ville hitta ett smartare sätt att bestämma när jag skulle göra saker: träna, arbeta med olika arbetsuppgifter, starta projekt… Jag blev chockad över hur mycket forskning det finns kring detta.
Hur bör man planera sin arbetsdag?
– Först behöver man veta om man är kvälls- eller morgonmänniska. Det låter som en myt, men det är forskningsbaserat. De flesta av oss har en topp på morgonen, i humör, fokus och vaksamhet, en bra tid för analytiskt arbete. Sedan följer en svacka när det är bäst att jobba med administration. På eftermiddagen går humöret upp igen, men inte vaksamheten – en bra tid för uppgifter som kräver insikt och kreativitet. En femtedel av befolkningen är kvällsmänniskor och har omvänt mönster, de har sin topp först på eftermiddag och kväll.
Läs mer: Ökad stress bland akademiker
Kan en nattuggla bli en morgonmänniska?
– Nej, det är väldigt svårt. De har det tufft i det traditionella arbetslivet, det är inte kompatibelt med deras biologi. Problemet är att de känner att de behöver förändra sig, istället för att företag inser att det här gäller tjugo procent av talangerna och ändrar sina strukturer för att attrahera dem.
Läs även: Ledarskapet avgör arbetsmiljön
Hur är det med pauser?
– De förbättrar vår prestation. Bäst effekt ger de om du tar dem tillsammans med andra, rör på dig och är utomhus. Vi måste också vara helt avkopplade, inte prata jobb eller titta på vår telefon.
När är bästa tiden att be om en löneförhöjning?
– När vi konfronteras med ett beslut, till exempel ifall vi ska höja någons lön, har vi en standardinställning som oftast är nej. Forskning visar att vi har lättare att överkomma den tidigt på morgonen och direkt efter pauser. Så frågar du vid de tidpunkterna har du lite bättre odds.
Har du själv ändrat sättet du jobbar på?
– Ja, totalt. Jag är en morgonmänniska så jag börjar min arbetsdag med att jobba fokuserat, då kollar jag inte mejl, sociala medier eller min telefon. Jag tar även pauser, som jag schemalägger. Det är så jag skrev den här boken, och det är den första av mina sex böcker som jag har lämnat i tid.
Daniel H. Pink, 54
Familj: Frun Jessica Lerner och tre barn.
Utbildning: Kandidatexamen vid Northwestern University, Juris Doctor vid Yale Law School. Hedersdoktor vid bland annat Georgetown.
Bakgrund: Amerikansk författare och föreläsare med inriktning på arbetsliv, ledarskap och beteendevetenskap. Har varit talskrivare för vice president Al Gore.