Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

”Hitta din inre kompass”

Lever du som du lär? Är det möjligt att förena ledarskap med vilja att göra gott? Ja, svarar Julia Norinder som skrivit boken Värderingsbaserat Ledarskap: Mening, tillit och transformation (N&K).

Julia Norinder har arbetat med värderingsbaserat ledarskap i snart två decennier. Nu har hon samlat sina och andras erfarenheter i en ny bok, fylld med teori, verktyg och praktiska övningar.

Mellanblond kvinna med långt hår pratar om värderingssbaserat ledarskap
Julia Norinder. Foto: Carola Björk

– Jag saknade en bok om det här viktiga ämnet. Bokens fokus är självledarskap, den inre resan i ledarskapet. Det handlar om att hitta sin inre mening och tydliggöra sitt syfte.

Led dig själv – sedan andra

Det värderingsbaserade ledarskapet handlar om att vilja göra gott, ha ett högre syfte och att koppla samman det egna ledarskapet med större frågor som till exempel hållbarhet.

– Boken vill inspirera ledare till att utvidga sin förmåga att leda utifrån värderingar och ett högre syfte. Därför har jag skrivit tre delar en som är mer teoretisk och inspirerande och två som är mer praktiska, den inre och den yttre resan. De praktiska delarna innehåller reflektionsövningar och verktyg.

Akavia ordnar ett webbinarium om ledarskap i en transformativ tidsålder, med Jonas Dahl

Hur hänger den inre och yttre resan ihop?

– Den inre resan handlar om att som ledare bli klar över sina drivkrafter och utveckla en känslomässig mognad för att kunna leva som hen lär. Det är en förutsättning för den yttre resan som handlar om att utveckla en önskad kultur utifrån vissa värderingar tillsammans med sina medarbetare

Ämnet är komplext, och ingen är perfekt, enligt Julia Norinder. Men att ha en strävan att bli mer värderingsbaserad är en god början. Boken erbjuder verktygen för att arbeta med värderingar och kultur för att stärka tillit och trygghet i organisationen.

Feedback framgångsfaktor

– Med ett gränslösare och otryggare arbetsliv är den psykologiska tryggheten viktigare än någonsin. Och det är en inre trygghet som börjar med dig som chef. Det handlar bland annat om att bygga ett klimat där det finns utrymme för feedback och goda samtal.

Finns det några bra förebilder?

– Absolut, i boken lyfter jag fram några exempel som kan inspirera. Jag tycker generellt att vi är bra på att sätta fokus på syfte och värderingar i Sverige.

Nu vill Julia Norinder inspirera fler ledare att satsa på ett värderingsbaserat ledarskap.

– Ja, jag hoppas att läsarna vill jobba vidare med sitt ledarskap genom att kalibrera sitt eget beteende i relation till sina värderingar och inte minst skapa momentum för framgångsrik transformation i verksamheten.

Häng med på förändringsresan


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

JULIA NORINDER, 44

Familj: Man och två barn.
Bor: I Göteborg.
Bakgrund: Civilekonom utbildad vid Handelshögskolan i Göteborg, vd på managementkonsultbolag, konsult inom FN-systemet, arbetar idag som chef för HR och kommunikation på Sida samt är författare till boken Värderingsbaserat ledarskap: Mening, tillit och transformation (N&K).
Om fackförbunden: ”Jag tror att en samverkan, med fokus på att se möjligheterna, mellan arbetsgivare och fack är jätteviktigt för att skapa en bra företagskultur”.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se