Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Hetaste egenskaperna – här är topplistan för ekonomer

Är du en erfaren civilekonom som är en fena på Excel? Då ligger du riktigt bra till på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning om vilka egenskaper som är mest efterfrågade bland ekonomer just nu.

Utbildning.se har precis som förra året granskat ett stort antal jobbannonser för att kartlägga vilka egenskaper och kompetenser som är mest efterfrågade bland arbetsgivare som rekryterar olika typer av ekonomtjänster. Totalt har 749 jobbannonser från juni månad gåtts igenom. Resultatet presenterades tidigare i sommar och innehåller en hel del överraskningar, särskilt jämfört med fjolårets undersökning.

Förra året toppades listan av administration. Det tycks nu vara helt ute. Nu är i stället den i särklass mest efterfrågade egenskapen erfarenhet. Dessutom värderas goda kunskaper i Excel betydligt högre än förut. Excel-kompetens ligger nu på andra plats (43 procent) jämfört med förra årets niondeplats (18 procent). Analytisk har gjort ett ännu större hopp, från 21:a plats förra året till fjärde i år. Christian Lövgren, utredare hos Civilekonomerna, tror att det hänger ihop.

Läs även: Utbildning lönar sig för ekonomer

Företagens efterfrågan av specialistkunskaper kommer att öka. Informationsmängden som svämmar över marknaden kräver ekonomer med större analytisk förmåga än tidigare. Om man ser på de fem viktigaste egenskaperna så är det just detta som efterfrågas, förklarar Lövgren.

Christian Lövgren tror också att vi framöver kommer att se en betydligt större andel ekonomer som arbetar på uppdragsbasis. Kanske är det också därför som driven, kommunikativ och social värderas så väldigt mycket högre i årets jobbannonser.

IT-sektorn har varit föregångare och nu kommer ekonomerna efter, säger Lövgren som menar att vi till och med står inför ett paradigmskifte vad gäller ekonomyrket.

Läs även: Nästan 1 000 nya ekonomjobb på fem byråer

Fakta

 

Här är hela topplistan (förra årets placering inom parentes):

1 (-) Erfaren 92%

2 (9) Excel-kunnig 43%

3 (5) God engelska 42%

4 (21) Analytisk 36%

5 (8) Strukturerad 27%

6 (39) Driven 23%

7 (19) Kommunikativ 21%

8 (10) Office-kunnig 20%

9 (-) Social 19%

10 (-) Universitetsutbildad 18%

11 (18) Prestigelös 16%

12 (6) Engagerad, flexibel* 15%

13 (-) God samarbetsförmåga 12%

14 (32) Strategisk, pedagogisk** 11%

15 (12) Serviceinriktad 9%

16 (54) Kunnig i Visma och SAP 7%

17 (56) Affärsinriktad 5%

18 (-) IFRS-kunnig 3%

19 (-) Stabil 2%

20 (74) Lean 1%

*Engagerad och flexibel var uppdelat i förra årets undersökning. Flexibel på sjätte plats och engagerad på 15:e plats.

**Enbart pedagogisk på fjolårets lista. Strategisk fanns inte med alls.

Mer på civilekonomen.se