Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Hemester med två vintagecyklar parkerade vid havet

Hemester 2020

Hemester är vad som gäller i sommar. Men genom att tänka i nya banor och satsa på närvaro kan det bli din bästa semester på länge. Resejournalisten Per J Andersson ger kloka råd inför planeringen.

Klimatdebatten, Greta Thunberg och pandemin har satt hemester på kartan – vare sig man vill eller ej. Folkhälsomyndigheten har nu lättat på restriktionerna och det är fritt fram att röra sig i Sverige igen.

Per J Andersson är en berest journalist. För dryga trettio år sedan var han med och startade resemagasinet Vagabond, en tidning som ville berätta om världen utanför de tillrättalagda turistanläggningarna. Idén sprang ur en nyfikenhet att möta människor och miljöer med öppna ögon.

Semester hemma spar pengar

Men hur kan en hemester matcha en exotisk äventyrsresa?

Mörkhårig slätrakad man i svart skjorta pratar om hemester
Per J Andersson.

— Det handlar om attityd. Det som gör resandet så beroendeframkallande är att man skiftar från sitt vardagliga jag som inte ser, till att plötsligt bli mycket mer observant och närvarande i nuet. Visst krävs det mer för att få till den närvarokänslan under en hemester, men det är fullt möjligt, menar Per J Andersson.

Tidningen Vagabonds Resebarometer visar att cirka 50 procent av svenskarna redan semestrade i Sverige förra året. I år lär den siffran stiga betydligt.

— Det finns så mycket att göra i Sverige! Vår fina natur är ju gratis, det går att vandra på landskapslederna, bo på trevliga vandrarhem eller varför inte besöka familj och vänner som har sommarhus?

Per Andersson ser en stark trend för lite bekvämare naturupplevelser, med inspiration från vandringskulturen i Alperna. Majoriteten av hemesterfirare njuter gärna av en fisketur eller en vandring men sedan vill man käka en god middag i ombonad miljö, sova i en skön säng och njuta av en vällagad frukost.

Ökat intresse för natur

En annan trend är en slags enkelhetens lov med visst nostalgiskt inslag. Ett exempel är cykelsemester med tält. Hur opretentiöst som helst. Och vill du dra hemestern till sin yttersta spets så kan du välja att gräva där du står, dvs. inte resa någonstans.

— Passa på och lek turist i din egen miljö. Kanske kan du boka in ett par nätter på ett hotell eller vandrarhem för att få semesterkänsla? Gör studiebesök till miljöer som du inte varit i tidigare.

Och om du inte låtit dig övertygas av att årets hemester kan bli toppen så tror Per Andersson att vi kommer att kunna resa internationellt igen – så småningom. Men reseproffsets råd är att skippa slentrianresandet och satsa på färre och mer episka resor. Varför inte planera en drömresa till Japan med färja till Helsingfors, tåg vidare till Vladivostok och därefter färja till Japan?!  Ett storslaget äventyr att drömma om regniga dagar när den svenska sommaren inte levererar.

Inställd på att utvecklas

Hemester inspiration

  • Genom ett medlemskap i STF, Svenska Turistföreningen, stöttar du arbetet för att alla ska ha tillgång till Sveriges kultur- och naturmiljöer. Medlemskapet ger också rabatt på vandrarhem.
  • Bytlåna boende. Ett smart sätt att uppleva en ny plats, på Facebook finns bland annat gruppen Byta Semesterboende 2020.
  • Vandra på Sveriges vandringsleder, se STF:s information.
  • Upptäck nationalparkerna. Det finns 30 nationalparker i hela Sverige, från mäktiga fjäll till lummiga bokskogar.
  • Låna eller hyr friluftsutrustningen. Finns ingen anledning att ruinera sig på dyra materialinköp. Låna av någon du känner eller kika exempelvis på fritidsbanken, där du kan låna prylar upp till 14 dagar.
  • Båtluffa i Stockholms skärgård. Svårslaget hemester-äventyr bland tusentals öar, kobbar och skär. Be om Waxholmsbolaget båtluffarkarta när du bokar biljetter.

Löneförmåner alternativ till högre lön


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

 

Per J Andersson, 58

Familj: 4 barn
Bor: I Stockholm.
Bakgrund: Journalist och grundare av resemagasinet Vagabond, är även författare, aktuell med boken Ta tåget (Ordfront förlag) och på gång med en bok om historiska kvinnliga resenärer.
Nästa resa: ”Jag drömmer om att ta tåget från New York till San Fransisco och här hemma i Sverige så älskar jag Höga kusten, vårt lands svar på den dramatiska norska naturen”.
Resebok: ”Kvinnor på ett tåg av Anita Nair, i en kupé möts en grupp kvinnor och berättar för varandra om sina liv.”

Mer från:

Mer på civilekonomen.se