Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Hellre bra arbetsmiljö än hög lön

När svenskar väljer arbetsgivare utgår vi i första hand från arbetsmiljön och hur intressanta arbetsuppgifterna är. Därefter kommer kriterier som trygghet, balans i livet och lön. Samtidigt uppger hälften att alltför låg lön är anledningen till att de byter jobb. Det framgår av en undersökning från Randstad/Kantar Sifo.

Det stora vikt som svenska arbetstagare lägger på arbetsmiljön är inte lika vanlig i andra länder.

– Både män och kvinnor värderar en trivsam arbetsmiljö högst. Det är en stark trend som håller i sig och på den punkten skiljer sig Sverige markant från övriga Europa. Där bedöms lön och förmåner som viktigast vid val av arbetsgivare, säger Larissa Hällefors som är Employer Branding-specialist på Kantar Sifo.

Läs även: Unga företagare bättre på arbetsmiljö

Undersökningen visar också att tre av tio planerar att byta arbetsgivare inom det närmsta året. Och 45 procent av de tillfrågade uppger att den främsta orsaken till att sluta är för låg lön.

Läs om när arbetsmiljön automatiseras så öppnas tid för kreativitet 

I undersökningen Randstad Employer Brand Research intervjuas 175 000 personer i 30 länder, varav 5 000 i Sverige, om vad de anser viktigast när de väljer arbetsgivare, och om sin inställning till landets 150 största arbetsgivare, sett till antalet anställda.

De fem viktigaste kriterierna när svenskar väljer arbetsgivare:
1 Trevlig arbetsmiljö
2 Intressanta arbetsuppgifter
3 Trygghet
4 Balans mellan jobb och fritid
5 Lön och förmåner

Källa: Randstad Employer Brand Research

Rapporten i sin helhet kan hämtas här.

 


Annons:

 

Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se