Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Hårt arbete och passion i varje droppe

Kristina Axelsson och hennes man vågade bryta upp från ekorrhjulet. För sex år sedan lämnade de Sverige till förmån för Frankrike och tog steget att satsa på export i form av en vinhandel. 

Kristina Axelsson har alltid varit intresserad av god mat och goda viner, och drömmen om Frankrike vaknade tidigt i livet då hon i tonåren besökte Paris. En resa som följdes av många fler.

Mitt i livet tog hon steget att lämna jobbet som civilekonom inom telekombranschen och flyttade till Frankrike för att starta Franska vinkompaniet tillsammans med sin man.

– Drivkraften är i grund och botten att få uppleva ett nytt äventyr. Att kunna få arbeta med min hobby efter ett antal års slit i ekorrhjulet. Fast det blev inte mindre slit, bara lite annorlunda slit, säger hon.

Läs även om civilekonomen som klättrar

Att etablera ett företag i Frankrike tog sin lilla tid rent administrativt, och att handla med vin kräver en del tillstånd. 

– Det var en hel del byråkratiska utmaningar på vägen – och det blir inte lättare av att allt sker på franska.

Företaget erbjuder svenska privatpersoner hemleverans av viner direkt från vinmakare som oftast har för liten produktion för att komma in på Systembolaget. De ordnar även vinprovningar.

– Marknaden i Sverige är lite speciell, det finns ingen riktig vana att handla vin på nätet, så att ändra det beteendet är nog den största utmaningen. Efterfrågan ökar stadigt, men är man ute efter snabba pengar ska man nog välja en annan bransch. Här gäller det att vara uthållig och samtidigt ha roligt på vägen.

Som företagare har Kristina Axelsson stor nytta av sin Civilekonomutbildning som gett såväl ekonomiskt tänk som verktyg för analys och planering.

– Men det roligaste inslaget i arbetet är nog att besöka våra vinmakare. Det ger perspektiv och en rejäl portion ödmjukhet inför hur mycket jobb och passion som ligger bakom en flaska vin. 

Läs även om: Sveriges enda professionella vandrare

Kristina Axelsson, 52

Ålder: 52.
Bor: Théoule-Sur-Mer och Stockholms skärgård.
Familj: Make.
Utbildning: Civilekonom vid Lunds Universitet med inriktning Ekonomisk Analys samt Ekonomie Magister vid Uppsala Universitet. Även läst franska och psykologi. Kuriosa: Utbildad inom trädgårdsdesign vid Trädgårds-
akademin och diplomerad Mindfulness Practioner.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se