Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Hård konkurrens om finansjobb

Det råder tuff konkurrens om jobben inom finanssektorn de kommande åren. För att hänga med krävs ett livslångt lärande. Ekonomen Christoffer Breidenstål bemöter kravet genom att vara anpassningsbar och vilja lära nytt.

Finansmarknaden kommer att präglas av hård konkurrens om jobben under åtminstone de kommande fem åren, att döma av Arbetsförmedlingens ”Yrkeskompassen” för banktjänstemän, finansanalytiker och investeringsrådgivare.

Läs om: Svenska finanschefer fortsatt optimistiska

– En av de pådrivande faktorerna är förstås digitaliseringen, där vissa arbetsuppgifter sköts av robotar. Men det är svårt att säga hur digitaliseringen påverkar antalet sysselsatta. Det kanske i första hand blir så att det kommer att krävas andra sorters kompetenser, säger Olle Ahlberg, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Att vara kreativ, anpassningsbar och lösningsorienterad är några av de kompetenser som oftast efterfrågas i platsannonser inom finans för närvarande, konstaterar han.

– Vi brukar prata om att det är ett livslångt lärande numera. Speciellt när konkurrensen ökar är det viktigt att ta ansvar för sin kompetensutveckling för att vara attraktiv.

Christoffer Breidenstål har varit anställd på SEB sedan han blev klar med sin magisterexamen i företagsekonomi 2011. Han började som rådgivare för privatpersoner och småföretagare och konstaterar att han kände sig ”ganska färdig” med det efter tre år.

– Jag hade en bra chef som lyssnade på mig när jag berättade att jag ville vidare, och så småningom hamnade jag inom it på SEB. Där jobbade jag vidare med det system som jag själv hade använt som rådgivare. Min roll var att gå igenom att it hade levererat utifrån de krav som affärssidan hade ställt.

Läs även: Ledarskapet avgör arbetsmiljön

Han berättar att de efterfrågade medarbetare från finanssidan när han kom in på it.

– Områdena går samman allt mer, och det blir viktigare för banken att inte dra gränser mellan dem. Vi uppmuntras hela tiden att bredda oss och lära oss nya delar inom bankens hela verksamhet. Det gäller att vara anpassningsbar och ha en vilja att ta till sig nytt.

Christoffer har alltså ingen it-utbildning, utan konstaterar att det har varit ”learning by doing” för hans del.

– Jag känner att det finns ett stort stöd i organisationen för att utveckla sig på det sättet. På SEB är mottot att ledarna accepterar att en medarbetare misslyckas – men inte att han eller hon inte har försökt. 

Läs om: Digitalisering tar allt mer plats

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se