Här värvas nyanlända ekonomer
I början på 2015 träffade Camilla Hermelin ett antal företagare i Sollentuna och diskuterade tänkbara CSR-projekt. Eftersom Camilla Hermelin brinner för integrationsfrågor kläckte hon då idén till ett unikt koncept. Hon tänkte: Varför inte låta de lokala företagarna bjuda nyanlända på lunch för att skapa möjlighet till nätverkande?
– Vi funderade på ett sätt att föra samman nyanlända med arbetsgivare och tänkte att en lunch kan vara ett bra alternativ, säger Camilla Hermelin.
Camilla Hermelin utbildade sig till ekonom vid Central Connecticut State University i USA och driver sedan 2010 företaget Karriärkonsulten i Sollentuna, strax norr om Stockholm. På uppdrag av kommunen och Arbetsförmedlingen fungerar bolaget som en länk mellan arbetssökande personer – inte sällan nyanlända – och näringslivet.
– Det är ofta högutbildade människor som vill bidra till och komma in i samhället, men som inte har några kontakter ute bland företagen, säger hon.
Hittills har två Integrationsluncher arrangerats i Sollentuna. Den ena med 70 deltagare, den andra med närmare 120. Responsen har varit unisont positiv, enligt Camilla Hermelin.
– Företagarna uppskattar att få bidra till att de nyanlända kommer in i samhället. De nyanlända får i sin tur chansen att ge sina cv:n, knyta kontakter med arbetsgivare och även stämma träff för att besöka arbetsplatser, säger hon.
Vad tror du är fördelen med att träffas över en lunch?
– Det är en avslappnad mötesform. Man kan sitta människa mot människa och prata om livet. Det är det många som uppskattar.
I samband med Integrationsluncherna har också projektet Medmänniska dragits igång, ihop med Sollentuna kommun. Inom det kan företagare bli mentorer till nyanlända.
– Det går inte ut på att hjälpa någon skaffa jobb eller lägenhet, utan bara på att vara en människa som lyssnar. En dörr in till det svenska samhället.
Hur ska ni göra med Integrationsluncherna i framtiden?
– Vi har fått väldigt bra respons från deltagarna och dessa typer av möten behövs verkligen. Men de kostar lite att arrangera, så det är en fråga om resurser. Målsättningen är i alla fall att vi ska hålla fler, säger Camilla Hermelin.