Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
ung mörkhårig kvinna glasögon framför bärbar dator jobbar

Här din nya ingångslön: It-akademikerna i topp

Bank- och finanssektorn lockar ekonomer med höga ingångslöner – men denna bransch betalar även mer till nyexade it-akademiker och jurister. Detta visar ny lönestatistik från Akavia.

Nybakade it-akademiker har anledning att fira. Enligt en löneundersökning från Akavia har denna yrkeskategori högst ingångslön av fackförbundets samtliga professioner. En färsk it-akademiker har en ingångslön på 31 800 kronor, vilket kan jämföras med en ingångslön för ekonomer och jurister på 31 000 respektive 30 300 kronor. Lägst ingångslön har kommunikatörerna på 27 800 kronor.

– Ingångslönerna påverkas av flera faktorer, till exempel branschen man väljer eller om man är verksam i privat eller offentlig sektor, säger Björn Floderus, analytiker på Akavia.

Här finns jobben för ekonomer år 2024

Bank- och finanssektorn sticker ut i undersökningen. Det är den bransch som lockar med en högre ingångslön för nyutexaminerade it-akademiker, ekonomer och jurister. Ett exempel: en ny ekonom som tar anställning inom bank- och finansbranschen tjänar i snitt nästan 33 500 kronor, enligt undersökningen. Denna ingångslön är drygt 21 procent högre än för ekonomerna inom revisions- och redovisningsbranschen. Ett annat exempel: en nybakad jurist som börjar inom bank- och finanssektorn har en ingångslön på 32 500 kronor – vilket är 16 procent högre än ingångslönen för jurister inom domstolsväsendet. Noterbart i undersökningen är även att it-akademikerna som bestämmer sig för att göra karriär i bank- och finanssektorn får högre ingångslön än dem som börjar på ett it-företag.

Stabil löneutveckling för Akavias ekonomer

– Det lönar sig för jurister, it-akademiker och ekonomer att börja inom bank och finans. Dessa yrkesgrupper har kompetenser som eftersöks allt mer av denna bransch, säger Björn Floderus.

Undersökningen visar att personalvetare, samhällsvetare och kommunikatörer har något lägre ingångslöner. En förklaring till detta är att dessa yrkesgrupper i högre utsträckning är verksamma inom offentlig sektor där lönen traditionellt sett är lägre än inom den privata sektorn.

Sökt jobb som it-chef – vilket löneläge gäller?

– Dessa grupper har inte någon dålig löneutveckling, utan mer en standardutveckling för akademiker. Om vi ser på senaste årets löneutveckling, från 2018 till 2019, så har både kommunikatörer och samhällsvetare fått 3,4 procent medan personalvetare har fått 3,9 procent, jämfört med ekonomer och jurister som fick 3,8 procent och 4,3 procent.

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se