Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Här är säljarnas toppkompetenser 2018 – driven viktigast

Hur bra är du på sälj? Jämför med de 20 hetaste kompetenserna för säljare 2018. Som säljare måste du vara driven, det visar topplistan som utbildning.se tagit fram. 

En stjärnsäljare viktigaste kompetens är stark drivkraft. Hen bör även vara social, resultatinriktad och positiv för att vara het på arbetsmarknaden. Det är utbildning.se som granskat 561 jobbannonser för Key Account Managers och Account Managers för att kartlägga de mest efterfrågade säljkompetenserna 2018. Nu finns listan med de tjugo hetaste kompetenserna för säljare.

Läs också: Säljare tillhör studenternas drömyrken

Jan Zetterström

– Jag tror man velat skapa en idealbild av säljare men jag ser inte drivet som det viktigaste, utan att man är självständig och kan agera på egen hand, kommenterar Jan Zetterström, förbundsordförande på Säljarnas Riksförbund.

Att vara säljare 2018 är att verka i en helt annan samtid än tidigare. Idag förväntas dessutom många fler yrkesroller bidra med säljinsatser, från receptionisten till högsta chefen. Även förra året toppade ett starkt driv listan.

Läs mer här: Säljarnas kompetenslista 2017

Vad krävs för att vara en framgångsrik säljare?

– Kunskap. Idag är kunderna pålästa och kunniga, samtidigt som prissättningen är gränsöverskridande via nätet. Så fort du lämnat en offert kan ju kunden kolla upp hur ditt erbjudande ligger till i förhållande till konkurrenternas. En skicklig säljare hjälper kunden till ett köpbeslut snarare än säljer.

Säljyrkets status har ökat på senare år samtidigt som lönerna blir allt mer attraktiva. En Account Manager har en medellön på 39 400 kronor medan en framgångsrik säljare kan tjäna från cirka 54 000 kr per månad. (Här är ny statistik från Säljarnas Riksförbund)

Prognosen för säljare på arbetsmarknaden är också fortsatt god, särskilt i storstäderna. Men driftighet och positiv attityd i all ära, det krävs mer för att lyckas. På listan finns även kompetenserna budgetansvar, strukturerad, pedagogisk, samarbetsvillig och examen. Jan Zetterström vill särskilt lyfta behovet av utbildning. 

– Ja, det råder stor brist på kompetenta säljare. Så vi tittar på det genom att skapa en EU-certifierat yrkesbevis för Key Account Managers. På sikt anser jag dessutom att det behövs en akademisk examen för säljare, avslutar Jan Zetterström.

Läs också: Kunskap nyckeln till ett bra jobb

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se