Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Linkedin-experten Olle Leckne. Foto: Tommy Jansson

Här är orden du bör undvika i din Linkedin-profil

Jobbar du med marknadsföring och använder ord som strategisk och specialiserad i din Linkedin-profil? Glöm i så fall möjligheten att sticka ut från mängden, för det gör alla andra också.

Linkedin är världens största yrkes- och karriärnätverk med över 450 miljoner medlemmar globalt, varav över 2,6 miljoner i Sverige. För rekryterare har det blivit en ovärderlig tjänst som används mycket aktivt i jakten på rätt kandidater. Linkedin menar att rekryterarna bör gå före med gott exempel och presenterar därför årligen en lista över de mest överanvända orden för de som jobbar just med HR/rekrytering.

– Rekryterare förstår hur varumärken fungerar. Deras jobb är att hitta de bästa kandidaterna. Trots det visar vår data att rekryterarna fortfarande använder klichéer för att beskriva sina egenskaper, säger Lisa Gunnarsson, chef för LinkedIn Talent Solutions i Sverige.

Läs även: Nio Linkedin-tips för att hitta jobb

Civilekonomen har också tagit del av motsvarande lista för de som jobbar i någon form av marknadsföringsfunktion. Och även den innehåller väldigt generiska ordval.

Svenskar i HR-branschen beskriver sig helst som specialiserade och strategiska med ledarskapsförmåga. Strategiska, specialiserade och ledarskap är också favoritord bland marknadsförarna. Däremot använder de senare i betydligt högre utsträckning ordet kreativ. Kreativ ligger på femte plats på marknadsförarnas lista, men finns inte med på tio-i-topplistan för HR-personal.

Enligt Linkedin är detta alltså exempel på ord som ska undvikas i profilen om man vill framstå som intressant och förbättra sina jobbchanser.
– Exempelvis, om du är bra på ledarskap, hitta andra sätt att beskriva det eller ladda upp exempel som visar på att du är bra på att leda, säger Lisa Gunnarsson.

Läs även: Så blir du en stjärna på Linkedin

Linkedin-experten Olle Leckne menar att det handlar även om huruvida det finns täckning för orden eller inte.
– Jag tror att det först och främst behövs god insikt om vem man är. Man ska inte försöka imponera eller följa trender. Men om orden känns autentiska och genuina ska man använda dem. Hur definierar jag mig som person? Vad har jag för ord i min profil? Vad är det för språkbruk i min profil? Vilken effekt har det fått? Är det folk i mitt nätverk som upplever mig som kreativ då ska det finnas med i kommunikationen.

Leckne rekommenderar också att man rent generellt undviker ord som är överdrivna i någon mening.
– Många tar i så de spricker, men kan sedan inte motsvara förväntningarna.

Läs även: Ditt cv har aldrig varit viktigare – här är de hetaste cv-trenderna

Fotnot: Linkedin har inte tagit fram någon motsvarande ordlista för andra ekonomgrupper.

Fakta

De tio mest använda orden bland marknadsförare:

1. Strategisk
2. Specialiserad
3. Ledarskap
4. Passionerad
5. Kreativ
6. Fokuserad
7. Erfaren
8. Driven
9. Innovativ
10. Expert

Fakta

De tio mest använda orden inom HR/rekrytering:

1. Specialiserad
2. Ledarskap
3. Strategisk
4. Passionerad
5. Fokuserad
6. Driven
7. Erfaren
8. Ansvarsfull
9. Expert
10. Generalist

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se