Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Här är hetaste egenskaperna för projektledare

Examen, men också rätt erfarenheter, kan vara de viktigaste punkterna för att du ska få drömjobbet som projektledare.

Har du en examen kan du vara som klippt och skuren för projektledarjobbet. Examen är nämligen den egenskap, eller merit, som rankas högst av arbetsgivare som annonserar efter projektledare. Det visar en färsk undersökning från Utbildning.se.

Utbildning.se har undersökt närmare 400 jobbannonser och tagit fram en lista på de 20 hetaste projektledarkompetenserna 2018. Utöver examen söker arbetsgivarna efter drivna och strukturerade människor.

Läs också: Det tjänar en projektledare på en myndighet

Förra året toppades listan om arbetsgivarnas drömprojektledare av färdigheter inom språk och kommunikation. Utbildning kom först på sjätte plats. Att examen rankas högst i år kan vara något förvånande då arbetsgivare i många fall har svårt att hitta rätt kompetenser. Då borde just formella kunskaper bli mindre avgörande.

Pernilla Lundin är vd för Donald Davies & Partners, DDP, och för Donald Davies Rekrytering, DD Rekrytering. DDP är ett konsultföretag med projektledare. DD Rekrytering är ett dotterbolag som är en rekryteringsbyrå fokuserad på just projektledare. Pernilla Lundin tror att förskjutningen kan ha att göra med att utbildning ses som en garant för kunskap:

Pernilla Lundin. Foto: Alex & Martin.

– För vår del är det främst beteendet och erfarenheterna som är det viktigaste, eller det hetaste. Dock så ses utbildning och examen, och för vår del även certifieringar inom projektledning, som en försäkring att individen är kompetent inom området, säger hon.

Samtidigt som utbildningen har blivit viktigare så har kommunikation, som var det som utgjorde kärnan i listan förra året fallit bort i år. Förra året kunde hälften av orden associeras med tydligt kommunikativa egenskaper, som social, lyhörd och god samarbetsförmåga. Många av de ord som återfinns på årets lista kan dock vara substitut, eller mer trendiga ord, för kommunikativa egenskaper.

– Absolut är kommunikation en fortsatt viktig faktor. Vad vi anser är det nästan en avgörande faktor för en framgångsrik projektledare. Dock är det nog precis så att lyhörd, social och då kanske framförallt pedagogisk, är nya uttryck som har ersatt kommunikation i annonssammanhangen, säger Pernilla Lundin.

Läs också: Tio tips och åtta fällor för coachande ledare

Finns det då någon egenskap som är mer efterfrågad hos ekonomer som söker projektledarroller?

– När det gäller ekonomer som projektledare så är det framförallt verksamhetsförståelse som är eftersökt, mer än kanske någon specifik egenskap. Mod och trygghet är två egenskaper som vi söker och värderar hos projektledare oavsett vilka uppdrag denne ska ta.

Undersökningen visar även att arbetsgivarna letar efter projektledare som är pedagogiska, flexibla och så är även frågan om att vara agil mer attraktiv. Efterfrågan på agil kunskap har klättrat från en tiondeplats till en fjärdeplats sedan förra året. Även stresstålighet tar sig in sig på listan, överraskande kommer dock den egenskapen först på sista plats. Egenskaper som nyfiken och affärsmässig har lämnat listan. År 2017 utsågs yrket Projektledare till Svenskarnas drömjobb av ManpowerGroup i deras Worklife-undersökning. Även år 2018 är just projektledare ett attraktivt yrke.

Läs också: Svenskens drömjobb – projektledare

Enligt Utbildning.se så är arbetsmarknaden för projektledare i balans med en låg konkurrens, vilket betyder att det finns goda möjligheter till jobb för den som är sugen på en karriär i branschen. Just nu finns det störst möjlighet för jobb i Stockholmsområdet. Därefter Göteborg och Malmö. Det finns även ett antal annonser för områden som Uppsala, Linköping, Jönköping och Gävle.

Med den föränderliga arbetsmarknaden kan projektledarna vara med och driva förändringarna. Även Pernilla Lundin anser att projektledarnas arbetsmarknad är ljus:

– Trenden för projektledare ser otroligt ljus ut och mycket tror vi beror på att projektledarrollen går mer och mer in i förändringsledningsrollen. Det blir som vi uttrycker det – en förändringsprojektledare. Sen ser vi mer och mer att det eftersöks erfarenhet och kunskap från det agila, och då i kombination med det traditionella. Ytterligare är en stark handlingskraft, kombinerat med modet, tryggheten och förmågan, viktiga i en projektledare.

Läs också: Led dig själv – sedan andra

Projektledarens 20 hetaste kompetenser

 

1. Examen 39,5 %
2. Driven 27,0 %
3. Strukturerad 24,9 %
4. Agil 21,2 %
5. Pedagogisk 18,4 %
6. Flexibel 17,9 %
7. Initiativtagande 16,9 %
8. Budgetansvar 15,1 %
9. Självständig 15,1 %
10. Social 14,9 %
11. Lättlärd 14,6 %
12. Självsäker 12,8 %
13. Kreativ 12,3 %
14. Lyhörd 12,1 %
15. Samarbetsvillig 12,1 %
16. Detaljmedveten 11,3 %
17. Resultatinriktad 9,3 %
18. Office-paketet 8,8 %
19. Inspirerande 8,3 %
20. Stresstålig 8,3 %
Mer från:

Mer på civilekonomen.se