Här vill ekonomer helst arbeta
H&M och Business Sweden är attraktiva, bra på att rekrytera – och behålla kompetens, visar 4Potentials senaste talangundersökning. H&M har toppat listan, Best talent company index de senaste åtta åren. Men nu har H&M fått se sig omåkta av Business Sweden som ägs av staten och näringslivet tillsammans och som arbetar med att främja svensk export och investeringar i Sverige.
– Det handlar mycket om att rekrytera rätt och behålla kompetens. Talangerna man har lockar sedan andra talanger. Det har Business Sweden lyckats med, säger 4Potentials grundare, Fredrik Andersson.
H&M tappar i popularitet på grund av problem kring företaget på världsmarknaden som offentliggjorts den senaste tiden. Men trots det är H&M fortfarande ett mycket populärt företag för civilekonomer att söka sig till här hemma.

– I 15 år har H&M tillhört toppskiktet för civilekonomer och det beror på H&Ms personalkultur. Det framstår som ett lagspelande företag. Deras ledarskap är bra och medarbetarna fungerar som ambassadörer när ny personal ska rekryteras. De har också en bra HR-organisation i ryggen.
Det är tuffare för banksektorn och den traditionella konsultbranschen som tidigare varit populära miljöer för civilekonomer.
– Bankerna har generellt blivit sämre på att nå talangerna. Managementkonsultföretagen faller på grund av att värderingarna hos unga förändrats. Unga sätter sitt sociala liv och familj i främsta rummet och är inte villiga att arbeta övertid lika mycket. Intresset för utlandsarbete faller också.
Läs också: Framgångsrika företag bra på att spana in talanger
Skogsindustrin som moderniseras allt mer och fokuserar på nya ”gröna” material borde vara med men har inte lyckats placera sig på listan bland de företag som är bäst på att attrahera, rekrytera och behålla talanger. Likaså är byggsektorn generellt svaga på att marknadsföra sig på events och ordna aktiviteter på talangmarknaderna.
– Byggbranschens utmaning är att många andra branscher satsat på talangfrågan många år tidigare. De andra branscherna har alltså ett litet försprång.
Fredrik Andersson och 4Potentials ser ett samband mellan företagens tillväxt och vinst och deras förmåga att attrahera och framförallt behålla talanger.
– Genom att rekrytera fler talanger ökar bolagets lönsamhet och genom att behålla dem ökar omsättningen.
Så mycket som 75 procent av företagens omsättning kan påverkas av att de lyckas behålla de talanger de har.
Kännetecknande för de bolag som lyckats att ta tag i talangproblematiken är att de också har en bra HR avdelning.
Läs också: Många nya statliga jobb – men få ekonomistudenter lockas
– Företagen måste investera i att anställa rätt folk. Det kostar sedan att behålla talangerna men kostar ännu mer att tappa dem och här spelar HR en avgörande roll i arbetsprocessen och stöttandet av vd.
I botten av Best talent company index hittar vi flera företag och verksamheter inom offentlig sektor. Om de tenderar att ligga kvar i bottenskiktet år efter år kan det bli allvarligt för dem.
– Bolag som tappar talang har svårare att växa. De drabbas av lönsamhetsproblem, som leder till större medial uppmärksamhet. Det i sin tur gör det svårare att rekrytera ny kompetens. Det blir alltså en negativ spiral som är svår att åtgärda. Det är ganska bra att ligga i listans topp men riktigt illa att ligga i botten.
Läs också: Universums undersökning 2018 här vill studenter helst jobba
Källa: 4Potentials