Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Stefan Olsson professor i finansrätt.

Handelshögskolan vid Karlstad universitet får 1,5 miljoner

Med stöd från Konkurrensverket ska Handelshögskolan vid Karlstads Universitet titta närmare på redovisningens betydelse vid upphandling.

Små företag hävdar sig ofta mindre vid offentliga upphandlingar på grund av de normer som gäller för redovisning. Konkurrensverket skjuter därför till 1,5 miljoner kronor till ett flerårigt projekt på Forum för redovisning på Handelshögskolan vid Karlstads universitet. Balansräkning och uppgifter om årsomsättning, är exempel på sådant som ska undersökas närmare.

– Det saknas i stort sett forskning om redovisningens betydelse vid upphandlingar i Sverige. Det har hittills varit en vit fläck på kartan, något som vi hoppas kunna råda bot på, säger Stefan Olsson, professor i finansrätt, Handelshögskolan vid Karlstads universitet.

Läs också: Karlstad vidare i SM i ekonomi

I Sverige finns olika redovisningsnormer beroende på företagets storlek och det kan göra att mindre företag hävdar sig sämre i en upphandling. Lagen om offentlig upphandling, som bygger på EU-rättslig lagstiftning, gör det möjligt att ställa krav på en viss ekonomisk eller finansiell ställning på företagen som lämnar anbud.

Syftet med projektet är att undersöka i vilken utsträckning dagens normer för redovisning påverkar den ekonomiska eller finansiella ställning som ett företag kan visa.

– Vad som är utgångspunkten är en jämförelse mellan de mer schabloniserade reglerna i K2 för mindre företag kontra de mer detaljerade för större företag i K3, säger Stefan Olsson.

I projektet ingår även analyser av i vilken utsträckning redovisningsregler kan användas av en leverantör för att styrka kapaciteten hos koncernbolag eller underleverantörer. Särskilt intressant är till exempel reglerna om joint venture.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se