Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Foto: Malin Eriksson

Handelshögskolan i Stockholm vinnare i SM i ekonomi

Det blev vinst för Handelshögskolan i Stockholm i årets upplaga av SM i ekonomi, där landets bästa ekonomistudenter tävlar mot varandra. För Handels är det en extra fjäder i hatten då lärosätet nu innehar totalt tolv vinster i tävlingen.

Det var en riktig nagelbitare när SM i Ekonomi avgjordes i Karlstad i helgen. Bara ett poäng skiljde de tävlande lagen åt när den sista frågan ställdes och då lagen var mycket jämna var det omöjligt att gissa vem som skulle ta hem segerpokalen.

– De fyra tävlande lagen var otroligt duktiga, och de förtjänade verkligen att stå där. De hade alla is i magen och kunde till och med skämta under tävlingen. Men när sista frågan kom och det bara skiljde ett poäng mellan lagen då märktes tävlingsnerverna av, kommenterar Elisabeth Åkesson, vice ordförande för Sero som är arrangör av SM i ekonomi.

Den välbesökta tävlingen är i år inne på sitt 31:a år. Årets upplaga vanns alltså av laget från Stockholms Handelshögskola som representerades av Tor Fryer Petersson, Axel Granström och Nicklas Kövamees. De mötte lag från Linköpings universitet, Linneuniversitetet i Växjö och Göteborgs universitet.

Läs också: Linköping vann SM 2017

– När Tor föreslog att vi skulle ställa upp på deltävlingen i våras hade jag inte en tanke på att vi skulle gå vidare från handels, och än mer, gå hela vägen – även om jag trodde att vi hade goda chanser att gå till final. Sen fick jag veta att det bara var fyra lag som skulle gå vidare och blev lite mindre övertygad. Men i finalen kände jag i halvtid, när vi jobbat ikapp efter vår svaga start, att detta tar vi hem. Men det känns surrealistiskt att vi vann, säger Axel Granström.

Laget tyckte att marknadsföringsfrågorna och tidspressen var svårast. Samtidigt hade de inte förberett sig särskilt mycket, utan levde på gamla kunskaper under tävlingens gång. Däremot hade de en upparbetad strategi för att klara av att hålla sams och hålla huvudena kalla under tävlingen:
– Vi hade pratat innan om att den som får feeling under en fråga ska bara börja skriva och så får de andra haka på. Om två stycken var oense fick båda skriva ner svar och så resonerade vi fram vilken vi tre trodde mest på. Våga vara oense!

I SM i ekonomi består varje lag av tre personer, inför uttagningen skriver de gemensamt en tenta och de bästa går till semifinal. Semifinalen består av att under tre timmars tid besvara ett antal ekonomifrågor. Frågorna består av 50 procent företagsekonomi, 25 procent allmän ekonomi samt 25 procent nationalekonomi. Därefter går laget till SM-finalen dagen efter, finalen genomfördes i år vid Handelshögskolan vid Karlstads universitet. I finalen svarar finalisterna på frågor på en scen inför publik – tills bara ett lag återstår.

Läs också: Karlstad gick vidare till semifinal 

Vad tror ni att kommer vinsten att betyda för er?
– Framförallt ett väldigt roligt minne av en fantastisk helg! Arrangörerna, domarna och sponsorerna gjorde ett toppenjobb och det blev en riktigt rolig tävling. Sen vill vi tacka de andra finalisterna för en oerhört jämn och spännande final, säger Axel Granström.

Handelshögskolan i Stockholm är det lärosäte som kammat hem flest vinster genom åren, med nu totalt tolv vinster. Flest antal vinster genom åren har Handelshögskolan i Stockholm med elva vinster (1989, 1993, 1994,1998, 2002, 2004, 2006, 2008, 2011, 2013 och 2014). Därefter följer Uppsala universitet (1990, 1999, 2001, 2005 och 2015) och Handelshögskolan vid Göteborgs universitet (2003, 2007, 2010 och 2012) med vardera fyra vinster. Linköpings universitet som vann förra årets upplaga av SM i ekonomi vann både 2016 och 2017.

Läs också: Sero – studenternas okända välgörare

Vinnarlaget i mitten, flanerat av projektgruppen för SM i ekonomi i Karlstad där tävlingen avgjordes 2018. Foto: Amos Friedman/Sero.
Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se