Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Han vill se mer action i glasskåpet

Många har vitrinskåp hemma fulla med ärvt porslin. Björn Cederlinds vitrinskåp är fyllda med andra dyrgripar. Actionfigurer som han samlat på sedan barnsben.

Som liten kunde han tråna efter actionfigurer i leksaksaffären och beundra förpackningens häftiga bilder.

– Nu är det väl ett sätt att återuppleva delar av barndomen. Figurerna har uppdaterats och ändrat form men mitt beteende är det samma, säger Björn Cederlind.

Läs också: Ledare med koll på landslag och ekonomi

Figurerna han hade som liten lekte han inte med, i stället riggade han dem i scener.

– De flesta figurer jag hade som barn finns kvar i fint skick med stela leder, intakta händer, inget skav och kompletta. Hårdvaluta för gemene samlare helt enkelt.

Idag är det dock både enklare och svårare att köpa figurerna än då han var barn. Internet gör det lättare att handla över landsgränserna men samtidigt blir man mer medveten om åtråvärda begränsade upplagor och priskonkurrensen blir tydligare på till exempel auktionssajter.

Förutom sitt samlande så skriver han också fantasyböcker, liksom med samlandet så är det karaktärerna han gillar.

– Det som ger en actionfigur ett mervärde är när du kan se hur mycket energi, tanke, kärlek och skicklighet som skaparen har lagt ner. Både på det visuella men också på designen, alla attribut och utrustning som figuren har. Jag försöker tänka likadant när jag skriver. Huvudpersonerna i mina böcker ska vara så pass episka, utmärkande och karakteristiska att du skulle känna igen dem som figur eller i statyform.

Läs också: Klättringen en livsstil för David Norell

Björn Cederlind jobbar till vardags på Skatteverket med granskning av företag. Att han blev civilekonom har att göra med ett handelsbolag han drev under och efter gymnasietiden.

– Även i mitt författarskap har jag nytta av delar av utbildningen. Att skriva en roman tar tid. Min författarstil är väldigt resultat-
inriktad. När jag väl har bestämt mig för att skriva en bok så gör jag upp en plan och sätter en deadline för mig själv när delmål måste vara klara. 

Björn Cederlind, 37

Bor: Hjärup. Familj: Sambo och två barn. Utbildning: Ekonomi magisterexamen, inriktning redovisning och strategi. Yrke: Skattehandläggare på Skatteverket. Är också författare och har skrivit ”Texas Whiffer” och ”Karta över Morlaire”.

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se