Han vill göra Sverige åldersmedvetet
John Mellkvist utstrålar energi när vi möts på klassiska café Saturnus, i centrala Stockholm. Sedan 2017 är han djupt engagerad i frågan mot ålderism på Linkedin och Facebook. Ambitionen är att publicera dagliga inlägg som både informerar och inspirerar.
Annons:
— Min pappa har betytt mycket. Han lät sig aldrig begränsas av sin ålder och såg individen i alla möten. Nu har mitt arbete mot ålderism blivit en livsuppgift, en fråga som jag knådar. Jag vill inspirera människor att göra rätt och fatta kloka beslut.
Engagemanget mot ålderism sammanfaller med att det nu sker en viss attitydförändring i samhället. På instagram är hashtaggen #goinggray mycket populär. Inom forskningen har fokus hamnat på de samhällsekonomiska vinsterna med att hålla befolkningen frisk. Google har bland annat investerat i bioteknikföretaget Calico för att kunna vända åldrandet.
Läs mer: Åldersdiskriminerad? Så här säger lagen
Många unga människor söker vuxenideal och vuxenliv, medan seniorer bara blir allt vitalare. Enligt H70-studien som jämfört 70-åringars hälsa på 1970-talet med jämnårigas hälsa idag, så har det skett en stor förbättring. Citatet “sjuttio är det nya femtio” kommer från professor Ingmar Skoog, som också har slagit fast att dagens sjuttioåring är lika kärnfrisk som sjuttiotalets femtioåring.
— Min vision är att en 60-åring, med rätt attityd och kompetens ska vara lika eftertraktad som en 35-åring. Situation, person och potential ska vara det avgörande, menar John Mellkvist.
Idag den 16 oktober 2019 klubbas förslaget att pensionsåldern ska höjas stegvis. Den första ökningen kommer år 2020 då den allmänna pensionsåldern höjs från att du kan ta ut pension från, idag, 61 år till 62 år. År 2023 höjs pensionsåldern ytterligare ett steg, till 63 år. Du kan läsa mer om den nya pensionsålder på Pensionsmyndighetens sida.
Men en hel del seniora arbetssökande möter en annan verklighet. Var tredje ekonom mellan 45-67 år har upplevt sig åldersdiskriminerad enligt en undersökning från Civilekonomerna.
— Vi skyller gärna ålderism på en vek lagstiftning, trots att det är våra attityder som möjliggör åldersdiskriminering. Min poäng är att en stor ryggsäck av erfarenheter aldrig ska vara negativt men att ditt fokus måste vara framåt för att du ska övertyga.
Läs också: Så håller du dig anställningsbar på en föränderlig arbetsmarknad
John Mellkvist förespråkar en arbetsmarknad där det finns större en grundtrygghet mellan generationerna, där unga lär av äldre och tvärtom. Team med olika åldrar är en självklarhet för att skapa bästa möjliga resultat och undvika internkonkurrens. Omvänt mentorskap, med unga mentorer och mer erfarna adepter, kommer att bli allt vanligare som ett sätt att förlänga våra yrkesliv.
“När seniora medarbetare känner sig efterfrågade för sin kunskap och erfarenhet vågar de blotta sig i det de inte kan.”
En annan viktig framgångsfaktor är att det ska finnas större möjligheter att utbilda sig hela livet. Äldre arbetskraft kan ha en naturlig tendens att “fastna” där de trivs och det skapar en onödigt trött bild av dem som medarbetare utan driv. Men dagens rörliga arbetsmarknad kräver arbetstagare som är beredda på mångsysslande och ständig utveckling.
— Här är det nya friåret bra för att skapa ökad rörlighet, även om den politiska tajmingen kunde ha varit bättre. Det finns helt enkelt andra områden som känns mer brännande i samhällsdebatten. Men alla initiativ som ökar möjligheten att röra på sig är välkomna. Samtidigt låser reglerna kring maxålder för att få studiebidrag och lån fast den felaktiga normen.
John Mellkvist ser det som viktig signalpolitik att företag ska erbjudas skattelättnader som stimulerar dem att se nytta i senior arbetskraft. Sänkt arbetsgivaravgift för äldre kan vara en möjlig väg. Han poängterar att i långa loppet behöver det finnas en insikt om naturliga fördelar med erfarenhet i bolagen.
Läs även: Äldersdiskriminering, en förlust
Även facket har en viktig roll att stötta senior arbetskraft på arbetsmarknaden.
— Flera fackförbund har börjat ta tag i frågan om ålderism men det krävs att alla fack diskuterar problematiken öppet. Hur kan vi skapa både anställningstrygghet och ökad rörlighet? Jag tror alla skulle vinna på om facken kunde förmedla en känsla av att “we got your back” till sina medlemmar, oavsett ålder.
Fack, arbetsgivare och lagstiftare i all ära, John Mellkvist poängterar även det individuella ansvaret i både i tanke och handling. Att se sitt framtida (äldre) jag i ett positivt ljus gör stor skillnad, inte minst när man söker jobb.
— Seniora medarbetare behöver fundera på hur de kommunicerar sin kompetens så att mottagaren känner att de fortfarande vill och kan utvecklas framåt. Individens potential blir avgörande och utvecklingen kommer att ske löpande, på arbetsplatsen.
Att visualisera det livslånga lärandet som olika kunskapsplatåer kan underlätta. Steget till nästa platå kan handla om en kurs, praktik, bok, eller ett möte. Det kan låta väl enkelt när man är över 45 och inte kommer till en enda intervju. Men John Mellkvist är ändå optimistisk, för honom är den bästa strategin “de små stegens revolution”. Han ser som sin uppgift att tända så många ljus som möjligt längs vägen.
Läs också: Ett liv i skolbänken
TRE TIPS PÅ VÄGEN
- Jobba med din egen attityd. Var stolt, se positivt på ditt framtida jag, och undvik uttryck som dränerar dig på energi. Att kalla sig själv för inspirerar ingen.
- Satsa på din potential. Du behöver kunna kommunicera vad du vill bidra med i framtiden och på vilket sätt det gynnar din arbetsgivare.
- Skaffa dig en förebild som är äldre än dig själv, någon som får dig att se framåt och som inspirerar dig på vägen. Att bli äldre är att utvecklas, vilket är en både naurlig och spännande process.
Annons:
Vid årsskiftet bildar Civilekonomerna och Jusek det nya fackförbundet Akavia.
JOHN MELLKVIST, 47
Bor: I Bromma.
Familj: Fru och två söner.
Bakgrund: PR-konsult, med titeln head of future and strategy, på pr-byrån Mindmakers, som driver kampanj mot ålderism. Målet är att skriva dagligen bara om ålder för att inspirera till “de små stegens revolution”. Utnämnd till Årets superkommunikatör 2019, enligt Resumé
Åldersnoja: “Det har faktiskt inge, jag trivs med min ålder och drivs av att påverka människor genom mina inlägg och föreläsningar. Jag vill göra Sverige mer åldersmedvetet.”