Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
FEI:s ordförande Leif Persson, årets Oskar Sillén-pristagare Carl Henning Christner och professor Sven-Erik Sjöstrand.

Han skrev bästa avhandlingen i företagsekonomi

Carl Henning Christner från Handelshögskolan i Stockholm skrev den bästa doktorsavhandlingen i företagsekonomi. För det har han belönats med 30 000 kronor och Oskar Sillén-priset för 2016.

– Det är väldigt roligt och en stor ära. Som forskare blir man glad över att lyckas väcka nya tankar, insikter och skapa engagemang, säger pristagaren, ekonomie doktor Carl Henning Christner.

The Valuable Organization: A study of how activities are calculated, controlled and made valuable heter avhandlingen som en namnkunnig jury, med professorna Sven-Erik Sjöstrand och Flemming Poulfelt i spetsen, singlat ut bland 50 nominerade bidrag. I juryns motvering står det bland annat att ”Studien är välskriven och mycket övertygande. Den vidgar vårt sätt att se på det organisatoriska sammanhanget i ett företag. Den ger tankeväckande insikter om vad som binder samman det som är grundläggande i företagsekonomi med de verksamhetsformer som gör sig gällande i det omkringliggande samhället.”

Läs även: 9 svenska handelshögsklor bland de 1 000 bästa

I studien visar Carl Henning Christner hur olika sätt att utvärdera aktiviteter får stor betydelse för hur företag är organiserade och vilka strategier de följer.

– Det jag kom fram till är kopplingen mellan hur aktiviteter utvärderas och hur det påverkar vilka beslut som tas i en organisation, säger Carl Henning Christner.

Priset delades ut vid en ceremoni i december.

– Prispengarna från stipendiet kommer jag att använda till inspiration och avkoppling. Båda delarna behövs för att vara kreativ, säger Carl Henning Christner som har en postdoktoral tjänst kopplad till Handelshögskolan i Stockholm där han har andra pågående forskningsprojekt.

Läs även: Brist på lärare hotar ekonomutbildningen

Fakta

Juryns fullständiga motivering:

”Avhandlingen fokuserar på aktiviteter i en organisation och det värde de tillför. Detta är en kärnfråga i företagsekonomi. Studien inspireras av ett socialkonstruktivistiskt perspektiv. Med redovisningsteori som utgångspunkt betraktas aktiviteter som värdeskapande investeringar, vilka utsätts för bedömningar i olika sammanhang.

Argumentet drivs framåt i en tredelad longitudinell studie i ett börsnoterat tillverkande företag.

Studien är välskriven och mycket övertygande. Den vidgar vårt sätt att se på det organisatoriska sammanhanget i ett företag. Den ger tankeväckande insikter om vad som binder samman det som är grundläggande i företagsekonomi med de verksamhetsformer som gör sig gällande i det omkringliggande samhället.”

Fakta

Om Oskar Silléns pris:

Utbildningsinstitutet FEI delar sedan 2002 ut Oskar Silléns stipendium på 30 000 kronor till den eller de som under året skrivit den bästa doktorsavhandlingen inom företagsekonomi. Syftet är att gynna företagsekonomisk utveckling och belöna framsteg inom området.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se